“Çevrimiçi bir kitap satış işine nasıl başlanır?“
“Amazon’da kitapları nasıl satarım?“
Eğer bu soruların yanıtlarını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Hepimiz Amazon’un ve diğer büyük perakendecilerin bildiğimiz gibi “kitapçıyı nasıl öldürdüğü” hakkında hikayeler duyduk. Ancak bu masallar kurgudan başka bir şey değildir.
Bu mega markaların oyunu değiştirdiği doğrudur – sadece kitaplarda değil, her türlü tüketicilikte. Ancak, tonlarca niş kitapçının, markanın ve bayinin kendilerine özel bir dilim pasta kesebildikleri de doğru.
Bu pazarın büyük ve esnek olduğunu fark edenler bunlar. Ayrıca, bu mağazalar özel bir müşteri deneyimi veya benzersiz bir kişilik yeteneği sunduğunda kitapseverlerin ekstra ödeme yapmaya istekli olduklarını fark ettiler.
Bu yazıda, çevrimiçi kitapların nasıl satılacağına dair tüm incelikleri ele alacağız. -Kendi işinizi yayıncılık kendini satma bağımsız bir kitapçı açmasını, teslim yolunuz kaplı kitleler için iyi bir okur var.
1. Bir iş fikrine karar verin
Kitap alanında bir iş kurmanın bir düzine yolu var. Daha geniş bir booklovers tabanını çekmek için birçok türü kapsayan geleneksel kitapçı modeliyle başlayabilirsiniz. Başka bir yol da, belirli bir tema etrafında bir iş kurarak niş bir türe (örneğin, aksiyon-macera, fantezi) odaklanmaktır. İşte birkaç kitap satan iş fikri daha:
Müşterilere doğrudan satış yaparak kendi kitabınızı yazın ve yayınlayın.
Belirli bir kitap türü sunun (örneğin, boyama kitapları, ders kitapları, çizgi romanlar).
Kullanılmış, basılmamış, nadir veya eski kitapları IRL veya çevrimiçi olarak satabilirsiniz.
Niş bir kitleye hitap edin (örneğin, kadınlar, çocuklar vb.).
Kitap temalı bir abonelik paketi veya kutusu başlatın.
Dijital teslimat yoluyla sesli kitapları veya e-kitapları çevrimiçi olarak satabilirsiniz.
Kitapla ilgili bir iş başlatın (örneğin, kağıt ve kitap temizleyicisi, kitap standları)
2. Ticaret şartlarına aşina olun
Tomurcuklanan bir kitapçı olarak, kitap endüstrisinde sıkça kullanılan terimlere aşina olmanıza yardımcı olur. Öğrenmek için bazı temel olanlar vardır:
Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN): Bir kitabı tanımlamak için kullanılan sayısal bir koddur. Kitap tedarik zincirindeki kütüphaneler, yayıncılar, perakendeciler ve diğer işletmeler sipariş ve stok kontrolü için bu benzersiz numarayı kullanır. 2006’dan sonra yayımlanan tüm kitapların 13 basamaklı bir ISBN’Sİ bulunurken, o dönemden önce yayımlanan kitapların 10 basamaklı bir ISBN’Sİ vardır.
İlk baskı: Bir kitabın ilk basılı ve ticari olarak dağıtılan kopyasıdır.
Ön okuma kopyası (ARC): Yayınlanmaya yakın bir kitabın önceden yayımlanmış, neredeyse tamamlanmış bir kopyasıdır. Yaylar, bir başlık etrafında erken vızıltı oluşturmak için kitap alıcılarına, yorumculara ve etkileyicilere dağıtılır.
Backlist: Bir yayıncının halen basılmakta olan ve bir zamanlar kitapçıların ön raflarında olmaktan keyif alan eski kitapların listesi.
OP: Artık yayımcı tarafından yazdırılmayan veya yeniden basılmayan bir kitap başlığı.
Kitap toptancısı: Yayıncılardan büyük miktarlarda kitap satın alan ve bunları perakendecilere, kütüphanelere ve enstitülere satan bir şirket. Toptancılar genellikle yayıncılardan toplu indirimler alırlar ve marjlarına zarar vermeden daha düşük bir fiyata satış yapabilirler.
Kitap dağıtıcısı: Yayıncılar adına perakendecilere, kütüphanelere ve bazen de toptancılara kitap depolayan ve satan bir işletme.
Ticari kitapçı: Bir perakende kitapçı veya perakende kitapçı için başka bir ad. Ticari kitapçılar halka satış yapar ve çevrimiçi mağazalar, büyük perakende zincirleri ve bağımsız kitapçıları içerir.
Liste fiyatı: Genellikle arka kapağa veya manşona basılan bir kitabın perakende fiyatı veya kapak fiyatıdır.
3. İş modelinizi seçin
Hevesli kitapçıların emrinde bir dizi iş modeli var. Ancak, bu iki seçenekten birini seçecekler: kendi kitaplarını satmak için kendi kendini yayınlama; veya kullanılmış ve eski kitapları satmak.
Çevrimiçi olarak size yardımcı olabilecek bir dizi araç sayesinde, kendi kendini yayınlama bugünlerde çok daha kolay. Bir kitap yazıp düzenledikten ve biçimlendirdikten sonra, yeni e-kitabınızı, ciltli kitabınızı, ciltsiz kitabınızı veya sesli kitabınızı oluşturmak için Amazon veya Apple tarafından çalıştırılanlar gibi bir kitap yayınlama platformuna götürebilirsiniz. Ayrıca geleneksel dağıtım kanallarını atlayabilir ve talep üzerine baskı yoluyla veya kendi web sitenizi dijital formatlarda kullanarak kitap satabilirsiniz.
Ancak bağımsız bir kitapçı açmak istiyorsanız, kullanılmış ve eski kitaplar satmak size çalışmak için daha fazla çeşitlilik sağlayacaktır. Belirli bir zaman diliminden veya türden kitaplar arayarak ve satarak belirli bir nişe hitap edebilir veya tasarruf mağazaları, garaj satışları ve kütüphane gümrükleme satışları gibi çeşitli kaynaklardan bir dizi kitap satabilirsiniz. Diğer potansiyel envanter kaynakları şunları içerir:
Kullanılmış kitaplarınız özellikle nadir olmadıkça, bunları genellikle standart liste fiyatından daha ucuza satarsınız. Bu, taşıdığınız kitaplar konusunda seçici olmanız gerektiği anlamına gelir, çünkü düşük fiyatlı kitaplardan, özellikle nakliye ve diğer ücretlerden sonra kar elde etmek zor olabilir.
4. Kaynak bulma sürecini öğrenin
Bir kitapçı açıyorsanız ve farklı kitaplar satmayı planlıyorsanız, bir tedarikçi bulmanız gerekir. Bir distribütörden veya toptancıdan kitap satın almayı veya doğrudan bir dizi yayıncıyla çalışmayı seçebilirsiniz. Her iki senaryoda da, zamanla indirim ve anlaşmalara yol açabileceğinden satıcıyla güçlü bir ilişki kurmak isteyeceksiniz.
Kitap pazarında yeni bir katılımcı olarak, tek bir toptancıyla çalışmanın daha kolay olduğunu fark etseniz de, gerçek şu ki, yayıncılarla doğrudan hesap oluşturmak kolaydır. Tabii, bazı yayıncılar minimum var, ama birçok kitapçı bir kitap gibi küçük bir kopyasını sipariş etmek için izin verir. İlişkiniz güçlendikçe yayıncılar size yazarlardan gelen mektuplar ve imzalı kitap plakaları gibi küçük ekstralar da sunabilir.
5. Çevrimiçi kitapçınızı kurun
Artık iş modelinizi seçtiğinize ve tedarikçinize bağlı olduğunuza göre, Shopify gibi bir e-ticaret platformu kullanarak çevrimiçi mağazanızı kurabilirsiniz.
Shopify, kitapçılar için uygun olan önceden ayarlanmış bir dizi temaya sahiptir. Mağazanızın tasarımını oluşturmak için kopyanızı, logonuzu ve görsel varlıklarınızı Minimal veya Etiket gibi bir temaya bağlayabilirsiniz. Birçok tema tamamen özelleştirilebilir ve düzeninize uygun sayfa öğelerini ve renkleri seçmenize olanak tanır.
Shopify ayrıca kitap satma işini kolaylaştırmak için kullanışlı eklentiler ve uygulamalar da sunar. İşte kontrol etmeye değer birkaç şey:
Easy Digital Products, PDF’ler, e-kitaplar ve sesli kitaplar gibi dijital formatlar satmak isteyen kitapçılar için idealdir.
Kodbar: Barkodlar ve Etiketler, kitaplar için ISBN’LER de dahil olmak üzere farklı ürünler için çeşitli barkodlar oluşturabilir.
Lulu Direct, kitaplar için isteğe bağlı bir baskı hizmetidir.
GoodreadR Kitap İncelemeleri, goodreads’ten yorumları içe aktarır ve bunları her kitabın ürün sayfasında gösterir.
Çevrimiçi mağazanızı geliştirmeyi atlamak ve sadece pazar yerleri ve sosyal medya grupları aracılığıyla satış yapmak mümkün olsa da, kendi web sitenize sahip olmak uzun vadede daha kazançlı. Mağazanız, uzun süredir devam eden bağlantılar kurmanıza ve müşterilerin kitap markanızı nasıl algıladıklarını geliştirmenize yardımcı olacaktır.
6. Diğer kanallara genişlet
Kendi çevrimiçi mağazanızın dışında, kitaplarınızı aşağıdaki gibi kanallardan satabilirsiniz:
Çevrimiçi pazarlar.
Etsy, nadir ve eski kitaplara sahip kitapçılar için harika bir platformdur, eBay ise her türlü kullanılmış ve yeni kitap satmak için idealdir. Ayrıca, bulunduğunuz yerdeki kişilerin kitaplarınızı satın almasına izin vererek Facebook Marketplace’te de satış yapabilirsiniz.
Toplu satış.
Bu, kitapları kitapçılara ve enstitülere toplu olarak satan kurgusal olmayan yazarlar için karlı bir seçim olabilir. Tıbbi kitap yazarları hastanelere satış yapabilirken, yasal yazarlar örneğin hukuk firmalarına toplu olarak satış yaparak daha fazla para kazanabilirler.
Kitle fonlaması siteleri.
Kickstarter ve Unbound gibi siteler, yazarların doğrudan kitap satmalarına izin verir, temel olarak bir baskı çalışması için para toplamaya yardımcı olur.
Çevrimdışı satış.
Eğer genellikle sadece online satış, kendi Tuğla ve Harç, pop-up açma ve çiftçiler market satışları artırmak için harika bir yol olabilir. Çevrimdışı satışın çabaya değer olup olmadığını görmek için mahallenizdeki bir açılır pencere gibi küçük bir şeyle başlayın.
Çevrimiçi kitap satmak düşündüğünüzden daha ulaşılabilir haldedir.
Eski moda kitapçı gitmiş gibi görünse de, kitap satma hayallerinizi hayata geçirmek için hala bir fırsat dünyanız var.
Pazardaki benzersiz yerinizi, doğru kitleyi nasıl bulabileceğinizi ve bunlardan nasıl yararlanabileceğinizi ve hala kar elde edebiliyorken bunu nasıl yapabileceğinizi anlamak önemlidir.
Tek gereken sağlam bir araştırma, detaylara dikkat ve hayal gücünüz.
Çevrimiçi kitap nasıl satılır?
Çevrimiçi kitapları nerede satabilirim?
Çevrimiçi kitap satmak için en iyi yer, müşteri tanıma ve güven oluşturmanıza yardımcı olan bağımsız bir marka oluşturmanıza olanak sağladığı için kendi e-ticaret web sitenizdir. Bununla birlikte, erişiminizi genişletmek için başka kanallardan kitap satmayı da düşünebilirsiniz.
AbeBooks, bağımsız kitapçıların dünya çapında satış yapmasına olanak tanıyan bir sitedir; Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformları kendi yayınladığı kitaplar için idealdir; ve eski kitapçılar, insanların antika ve nadir başlıklar için alışveriş yaptığı pazarlarda başarı bulabilirler.
Kendi web sitesi, online pazar yerleri, sosyal medyayı kullanarak, ve-insan olayları kitaplar satabilirsiniz. Ayrıca, Etsy gibi platformlar aracılığıyla nadir, antika ve baskısı tükenmiş kitaplar satarak vintage kitap pazarına da girebilirsiniz.