Ana SayfaKişisel GelişimKakeibo ile 5 Adımda Tutumlu Olun

Kakeibo ile 5 Adımda Tutumlu Olun

Yazar

Tarih

Kategori

Anlamsız ve dürtüsel harcama alışkanlıklarına sahipseniz, Kakeibo adında bir Japon bütçeleme yöntemi tam da size göre.

Kakeibo, 1904 yılında Japonya’nın ilk kadın gazetecisi Hani Motoko tarafından icat edildi. Başlangıçta ev hanımları için tasarlanmış bir muhasebe sistemidir ancak hemen hemen herkes tarafından uyarlanabilir ve kullanılabilir.

Kakeibo’nun benzersiz kısmına baktığımızda harcamaların duygusal doğasıyla nasıl başa çıktığı karşımıza çıkıyor. Bu günlerde anında tatmin olmaya çok alıştık. Kakeibo yavaşlamamızı ve fazla harcama yapmamamız için düşünmemizi istiyor.

Basit bir bütçe sistemi olan Kakeibo, kullanıcılardan dört soruyu cevaplamalarını ister:

Ne kadar paraya sahibim?

Ne kadar tasarruf etmek isterim?

Ne kadar harcıyorum?

Bunu nasıl geliştirebilirim?

‘Kakeibo’: Japon para tasarrufu yöntemi


“Kah-keh-boh” olarak telaffuz edilen Kakeibo, “hanehalkı mali defteri” olarak tercüme edilir.” 1904’te Hani Motoko adında bir kadın tarafından icat edilen (Japonya’nın ilk kadın gazetecisi olmasıyla dikkat çeken) kakeibo, finansmanınızı yönetmek için yalın bir yaklaşımdır.

Bazı insanlar aşırı harcama ile mücadele etmez ve sadece gerekli olanlarla tatmin edici bir hayat yaşayabilir. Gereğinden fazla harcama yapmak yerine, bir şeyden sıkıldığınızda, stresli veya mutsuz hissettiğinizde alışveriş yapma alışkanlığınnız olabilir. Ayrıca, iyi ya da kutlama havasındayken alışveriş yapıyor olabilirsiniz.

Birçok insanın kabul edeceği gibi, kötü finansal alışkanlıkları değiştirmek kolay değildir. Kısmen harcama alışkanlıklarımız günlük rutinimize derinden bağlı olduğundan ve harcama eylemi aynı zamanda ayrılması zor olan duygusal bir yönü de içerir.

Neyse ki, son 116 yıldır kakeibo, insanların daha akıllı finansal kararlar almasına yardımcı olmada etkili olmuştur.

Kakeibo’nun Faydaları
Kakeibo, minimalizmle ilgilenenler için mükemmel bir araçtır. Farkındalığa olan özel ilgisi onu diğer bütçeleme sistemlerinden ayırır ve paralarının hayatlarına neşe getiren şeylere doğru gitmesini sağlamak isteyenler için iyi bir eşleşme haline getirir.

Kakeibo kullanmanın birçok faydası vardır:

  • Harcamaları dört ayrı kategoride gruplayarak finansmanı kolaylaştırır.
  • Gerçekçi aylık tasarruf hedeflerini teşvik eder.
  • Şimdi, geçmiş ve gelecek için dikkat gerektiriyor.
  • Ara sıra büyük miktarlardan ziyade günlük küçük miktarlardan tasarruf etmeyi teşvik eder.
  • Küçük başarıları kutluyor.


Kakeibo Nasıl Kullanılır? Kakeibo ile 5 Adımda Tutumlu Olun


Kakeibo, harcama alışkanlıklarınıza dikkat ve niyet getirmek için planlama, günlük tutma ve defter tutmayı birleştirir. İşte kakeibo’nuzu kullanmak için 5 adımlık bir kılavuz.

1-Teknoloji yok – Sadece bir defter ve kalem

  • Ayın başında bütçenizi belirleyin.
  • Aylık gelirinizi ve sabit giderlerinizi yazın.
  • Ödemeye çalıştığınız borçlarınız var ise onları da hesaba eklemeyi unutmayın.
  • Diğer tüm aylık harcamalar için ne kadar tutarınız olduğunu belirlemek için giderlerinizi gelirinizden çıkarın.

Tüm bütçeleme sistemleri gibi, kakeibo’nun arkasındaki fikir, gelen ve giden her şeyin bir defterini tutarak parayla olan ilişkinizi anlamanıza yardımcı olmaktır.

Bununla birlikte, kakeibo’yu ayıran şey, herhangi bir bütçeleme yazılımı, uygulaması veya Excel sayfası içermemesidir. Mermi günlüklerine benzer şekilde, harcama alışkanlıklarınızı işlemek ve gözlemlemek için meditatif bir yol olarak fiziksel olarak bir şeyler yazmanın önemini vurgular.

Harcama alışkanlıklarımız günlük rutinimize derinden bağlıdır ve harcama eylemi aynı zamanda ayrılması zor olan duygusal bir yönü de içerir.
Araştırmalar, elle yazmanın sayısız faydasını tekrar tekrar kanıtlamıştır: Sizi daha mevcut ve bilinçli olmaya teşvik ederek olumlu değişiklikler yapmanıza yardımcı olabilir, aynı zamanda kötü alışkanlıklarınızın arkasındaki tetikleyicileri de kabul edebilir.

Kakeibo basit bir defter olmasına rağmen, özellikle bilgisayarlarda ve telefonlarda finansmana ayak uydurmaya alışkın insanlar için güçlü bir araç olabilir.

Kakeibo, satın aldığınız her şeyi yazmanızı ve satın alımları dört kategoriye ayırarak bütçenizi kolaylaştırmanızı gerektirir:

Yiyecek, tuvalet kağıdı ve şampuan gibi olmadan yaşayamayacağın şeyler.
Bir paket yemek ya da bir çift yeni ayakkabı gibi hoşunuza giden ancak ihtiyaç duymadığınız alımlar.
Kitaplar ve müze ziyaretleri gibi şeyler.
Doktor ziyareti ya da araba tamiri gibi tahmin etmediğin masraflar.
Dört kategorili sistem, kakeibo kullanıcılarının harcama alışkanlıklarına daha dikkatli olmalarına ve hedefleriyle uyumlu olmayan şeylere para harcamaktan kaçınmalarına yardımcı olur.

2-Aylık tasarruf hedefinizi belirleyin.

Savurganlık yapıp yapmamaya karar vermenize yardımcı olabilecek bu soruları ortaya koyuyor. Bu sorular, kendini yansıtmaya davet etmek ve bir masrafın “buna değip değmeyeceğine” karar vermenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır.”

  • Gerçekten buna ihtiyacım var mı? Faydalı olacak mı ve beni heyecanlandırıyor mu?
  • Bunun için yerim var mı? Hayatımda ya da evimde bir yeri olacak mı?
  • Mevcut mali duruma göre, aslında bu göze alabilir mi?
  • Nasıl bu satın alma hakkında hissediyorum?
  • Bugün genel duygusal durumum nedir? Nasıl hissediyorum?

Ayrıca, bu öğeye nasıl rastladığınızı düşünmenizi ve etik ve çevresel etkilerini ve sürdürülebilirliğini göz önünde bulundurmanızı önerir.

24 Saat boyunca bir şey satın almayı beklemek, harcamaları hedeflerinize uygun hale getirmenize de yardımcı olabilir. “Bu, gerçekten isteyip istemediğinizi veya ihtiyacınız olup olmadığını vurgular. Ertesi gün hala öğeyi düşünüyorsanız ve bunu karşılayabiliyorsanız, satın alma işlemini yapın. Karar hakkında daha büyük bir memnuniyet duygusu hissedeceğinize söz veriyorum “diye yazıyor.

Kakeibo yöntemine göre, gerekli olmayan herhangi bir ürünü satın almadan önce kendinize yukarıdaki soruları sormalısınız ve dürtü ile satın aldığınız, ancak ihtiyaç duymayabileceğiniz şeyleri tespit etmelisiniz.

Yukarıdaki sorular yeterli gelmez ise aşağıdaki soruları da ekleyebilirsiniz.

  • Bu eşya olmadan yaşayabilir miyim?
  • Maddi durumuma göre bunu karşılayabilir miyim?
  • Gerçekten kullanacak mıyım?
  • Bunun için yerim var mı?
  • Nasıl denk gelmemiş miydim? (Bir dergide gördüm mü? Sıkıntıdan hediyelik eşya dükkanına girdikten sonra mı rastladım?)
  • Bugün genel olarak duygusal durumum nedir? (Sakin mi? Stresli mi? Kutlama mı? Kendimi kötü mü hissediyorsun?)
  • Satın alma konusunda ne hissediyorum? (Mutlu mu? Heyecanlı mısın? Kayıtsız mı? Peki bu duygu ne kadar sürecek?)

Bu sorular ile birlikte “ihtiyaçlarınız” ve “istekleriniz” konusunda tamamen dürüst olacaksınız. Sonuç olarak, belirli bir öğeye para harcayıp harcamama konusunda daha hızlı, daha akıllı ve daha mantıklı kararlar alma konusunda daha iyi olabilirsiniz.

Hedeflerinizi mutlaka belirleyin.

Tasarruf hedefleri Kakeibo’nun önemli bir parçasıdır. Bu yöntem, gerçekçi aylık hedefler belirlemeyi ve ne için tasarruf ettiğinizi kaydetmeyi teşvik eder.
Paranızın bir ay boyunca nereye gittiğine dair bir fikriniz olduğunda, hedeflerinizi belirleyebilirsiniz.

  • Paranızla ne elde etmek istiyorsunuz?
  • Hedeflerinize ulaşmak için zaman çizelgeniz nedir?
  • Bir ev satın almak istiyor musunuz?
  • Çılgın bir tatile mi çıkacaksın?
  • Her ay biraz daha erteleyebilecek misiniz?

Hedefleriniz ne olursa olsun, bunun için bir sayı ve bir zaman çizelgesi belirleyin ve yazın. Daha sonra bu sayıyı daha küçük parçalara bölebilirsiniz, böylece bu hedeflere ulaşmak için ayda veya haftada (zaman ufkunuza bağlı olarak) ne kadar tasarruf etmeniz gerekebileceğini bilirsiniz.

3-Harcamalarınızı takip edin.


Her hafta, alışveriş yaparken, bunları defterinize not edin. Kakeibo, harcamalarınızı kalem ve kağıtla gerçek zamanlı olarak izlemenizi gerektirir; bu da yavaşlamanıza, şu ana dikkat etmenize ve harcamalarınızın gelecekteki etkisini düşünmenize yardımcı olur.
Tasarruflarınızda önemli sonuçlar görmek için, önemli olmayan satın alımlar yapmadan önce doğru soruları sormaya bağlı kalmak önemlidir.

4-Her kategoride harcanan parayı hesaplayın.

Ayın sonunda, ihtiyaçlara, isteklere, beklenmeyen harcamalara ve kültürel satın alımlara ne kadar para harcadığınızı belirleyin.

Tüm satın alımlarınızı ekleyin ve tutarı 1. adımdan itibaren toplam bütçenizden çıkarın. Bu numara kaydettiğiniz tutardır. Tasarruf hedef tutarınızla karşılaştırın.

5-Performansınızı değerlendirin.

Kakeibo’yu diğer bütçeleme yöntemlerinden ayıran bir diğer bileşen, performansınızı yansıtmaya yönelik dikkatli yaklaşımıdır.

Hedeflerinize ulaşmak mümkün mü?

Eğer öyleyse, bu ay neyin iyi gittiğini ve başarınızı nasıl ileriye taşıyabileceğinizi not edin.

Değilse, hedeflerinize ulaşamamanızın nedenlerini ve gelecek ay nasıl gelişebileceğinizi yazın.


Kakeibo Yöntemine Hakim Olmak için ipuçları


Bütçeleme ve tasarruf pratik gerektirir. Mümkün olduğunca tutarlı olmak önemlidir. Kakeibo’yu finansal hayatınızda çalışmaya koymanız için bazı ipuçları.

Dikkatli olmayı unutma.


Kakeibo’yu benzersiz kılan şey, farkındalığın ek bileşenidir. Harcamalarınıza çok dikkat edin ve satın alımlarınızın sizi mutlu edip etmediğini ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olup olmadığını düşünün.

Gittiğiniz gibi harcamalarınızı yazın.


Gün boyunca günlüğünüzü yanınızda bulundurun ve alışveriş yaparken harcamalarınızı kaydedin. Bu, paranızın nasıl harcandığına dikkat etmenize yardımcı olacaktır.

Aksiliklere kucak aç.


Ay için hedeflerinize ulaşamadınız mı? Cesaretini kırmamaya çalış. Aşırı harcama nedenlerinizi düşünün ve yargılamadan ilerleyin.

Ailenizden bireyler de buna katılabilirler.


Kakeibo kişisel bütçeleme sistemi olarak en iyi şekilde çalışır, ancak bu eşinizin veya çocuklarınızın katılamayacağı anlamına gelmez. Her kişiye bir harcama bütçesi ve tasarruf hedefi atamak için ayın başına bir adım daha ekleyin. Herkes kendi hedefleri olduğu sürece kendi kakeibo’sunu tutabilir.
Geçmişte para biriktirmek ve bir bütçeye bağlı kalmak sizin için zor bir işse, kakeibo çok uygun olabilir. Satın alımlarınızı kaydetmenin analog yöntemi, harcamalarınıza dijital yöntemlerle gerekenden daha fazla dikkat etmenizi teşvik eder. Kakeibo, farkındalığı vurgulayarak ve sizi hem önceden planlamaya hem de geçmiş performansınızı düşünmeye teşvik ederek diğer bütçeleme sistemlerinden de sıyrılıyor.

Yazımızda Kakeibo ile 5 Adımda Tutumlu Olma yollarını sizlere aktardık.

Daha fazla internetten para kazanma odaklı fikirleri edinmek için blogumuzu takip etmeyi, içeriklerimize yorum yaparak aklınıza takılan noktaları sormayı unutmayın.

etindensutunden.net yazılarımızı takip ederek para yönetimi ve internetten para kazanmak ile alakalı bilgiler edinebilirsiniz.

Kaynaklar:1, 2, 3

Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar