Ana SayfaKişisel Gelişimİyi Bir Girişimci Olmak İçin İzlenilecek 9 Adım

İyi Bir Girişimci Olmak İçin İzlenilecek 9 Adım

Yazar

Tarih

Kategori

Girişimci günümüzde sıklıkla duyduğumuz bir terim haline geldi. Siz de girişimcilik konusunda ne biliyoruz, hangi adımları izleyince girişimci olunur, bu adımlar için ne yapılmalıdır öğrenmek isterseniz yazımız size bunlardan bahsediyor olacak.

GİRİŞİMCİLİK NEDİR?

Girişimcilik birçok tanımlamaya maruz kalmış bir terimdir. 17. yüzyılda yaşamış olan ekonomistlerden Richard Cantillon girişimciliği:

“Kâr elde etmek amacıyla işleri organize etmek ve işin riskini üstlenmek işi” şeklinde tanımlamıştır.

Bir başka tanıma bakacak olursak girişimcilik: “Sürekli gelişen rekabetçi küresel pazarda, iş kurmak, risk almak veya iş geliştirip düzenlemek ve yönetmek için harekete geçme durumudur.”

Ayrıca girişimcilik doğru bir stratejiyle ve doğru zamanda eyleme geçebilmek, sebat edip başarılı olmak ya da başarılı olamayıp bundan ders çıkarmaktır.

Her zaman denemek, deneyimlemek, tecrübe etmek ve yolda olmaktan bahseder bize girişimcilik terimi.

PEKİ GİRİŞİMCİ KİMDİR?

  • Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişiye denir.
  • Risk alır ve iş projesini hayata geçirir.
  • Girişimci olan kişi hem para kazanır ama aynı zamanda ekonomik bir değer üretir.
  • Başka kişilere de istihdam sağlar.
  • Yetenek, birikim ve cesaret özelliklerinin birleşimi girişimciyi meydana getirir.

“Bir girişimci olmak ve dünyayı değiştirmek için ihtiyacınız olan tek şey, çalışan bir beyin, başka bir şey değil.”

Adora Svitak

Peki bir girişimcinin olmazsa olmazları nelerdir?

Bir girişimcide olması gereken özelikleri sıralamak gerekirse yenilikçi, öncü, örgütleyici, lider, birlikçi, karara bağlı, otonomi sahibi, risk alabilen, stratejik düşünen, değer yaratan, başarı ve fırsat yönelimli, beklemek yerine harekete geçen, çekinmek yerine cesaret eden, yılmak yerine peşini bırakmayan, susmak yerine etkili iletişim sahibi olan, uyumak yerine fırsatları görebilen gibi vasıflar sıralanabilir.

Girişimci olmak için hangi adımlar izlenmelidir?

1.Kendini Tanımak

İlk adım kendinizi çok iyi tanıyın ve neler yapabileceğinizin farkında olun.

Sizin için doğru iş her ne ise o işi bulun.

Bir eğitim almanız gerekip gerekmediğini belirleyin. Eğer gelişmeniz gereken bir konu ise her kaynağı tarayıp hakkında iyi bir araştırma yapın.

İşinizi planlayın. Plan, yapılacak işlerin üstesinden gelmek için elzemdir.

Hedef kitlenizi bulun. Hedef kitle; satılan ürün ya da hizmete, en çok talep göstermesi muhtemel kesim, topluluk anlamına gelir. Siz de bu kesimin kim olduğunu belirleyip sınırlamalısınız.

Ağ oluşturun. Bulunduğunuz sektör içindeki ya da farklı sektörlerdeki kişilerle iyi iş ve arkadaşlık ilişkileri kurmak, iş hayatında size birçok fayda sağlayacaktır.

Fikrinizi satmak. Fikriniz sıradan bile olsa, onu sunum şekliniz değişik olmalı. Fikrinizi hedef kitle üzerinde konumlandırırken iyi düşünmeniz gerekir.

2.Anlamlı Fikirler Edinmek

Kendinizi tanımaya başladıktan sonra fikir oluşturmak için düşünmelisiniz. Bir fikriniz olsun, herhangi bir şeye çözüm bulduğunuz anlamlı bir fikir.

Fikirleri tutarlı hale getirmek için üzerinde çalışabilirsiniz. Sorunlara dair fikir edinmeniz için çevrenizdeki insanların sorunlarını dinleyebilirsiniz.

3.Nasıl Yapılmalı?

Doğru işi bulmaktan bahsetmiştim. Tam da bu noktada kendinize ait yolu ve işi bulursanız; geriye nerede ve nasıl yapılacağını belirlemek kalır. Planlama da burada devreye girer ve işleri yoluna koyup kolaylaştırır.

Ama plan yapmak için çok fazla düşünür ve harekete geçmezseniz, bu sizi oldukça yorar ve zamanınızı alır. O nedenle nasıl olduğuna fazla takılmadan aksiyon almalısınız.

“Eğer ürününüzün ilk halinden utanç duymuyorsanız ürünü piyasaya çok geç sürmüşsünüz demektir.”

Reid Hoffman

4.Hikayeleştirmek

Hedef kitleyi belirlemek; işinizi pazarlamanın ilk yollarından biridir. Daha sonra firmanızı adlandırın, slogan seçin ve marka hikayesi oluşturun. Hikayeleştirmenin önemi gün geçtikçe artıyorken, hikayesi olmayan bir markayı tercih etmeyin.

Bu noktada size asansör konuşması da yardımcı olabilir.

Hedef kitle belirlendi, marka oluşturuldu, peki geriye ne kalıyor?

Fikri satmak elbette. Bunun için de müşterilerinizle o büyük buluşmayı gerçekleştirmelisiniz. Peki bu buluşmaya ne kadar hazırsınız?

Cebiniz ne kadar dolu?
Burada bahsettiğim asansör konuşmasını sadece bireysel değil organizasyonel yapılarda da kullanmak mümkün. Hikayeleştirmenin gücüyle markanızın asansör konuşmasını hazırlayın. Ve tabi bunu sunacak kişilerle bir araya gelmek için etkinlikler, fuarlar ve toplantılarda bulunun.

Albert Einstein’ın dediği gibi:

“Değer yaratın; başarılı olmaya değil, değerli olmaya çalışın.”

5.Değer Oluşturun

Fark yaratmanız ve değer oluşturmanız her yerde olduğu gibi burada da çok önemli. Pek çok fark yaratma şekli var. Sizin için en uygun olanını bulun ve markanızı ona göre konumlandırın. Sürdürülebilir bir fikri hayata geçirmek kolay olmayacak, bu nedenle de sabırlı ve özverili olmalısınız.

İnanç Ayar’ın “Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik” podcastinden tanıdığım Gary Vaynerchuk’ın tavsiyeleri bu noktada yol gösterici olacaktır.

Benim görevim okyanustaki buz dağını görüp gideceğimiz yönü belirlemek. Her ne kadar güvertedekiler için rotamız uygun olsa da, o buz dağını gördüğümde yön değiştirme sorumluluğu bana ait. Liderlerin gelecekte ne olabileceğini anlaması gerekiyor. Çalışanlar içinde bulunduğumuz anı zaten iyi yönetir ve geçmişe değer verir. Ancak ileriyi görebilmek liderlerin işidir.”

6.Şikayetçi Olmayı Bırakın

Şikayet etmek; elinizdeki değerlerin kaybolmasına neden olacaktır. Vaynerchuk’ın fikirlerine göre; işinizde pek çok alternatife sahipsiniz. “Bundan 30 yıl öncesini düşünün.” diyen ünlü girişimci, şu anda pek çok imkana sahip olduğunuzu ve alternatiflerinizin fazlalığının kıymetini bilmeniz gerektiğini belirtiyor.

7.Diyalog Kurun

Kendi işinizde daha iyi bir seviyeye gelebilmek için sizden daha iyi olan kişilerden tavsiyeler almaktan çekinmeyin. Kendinizi küçük görmeyin. Unutmayın ki aldığınız bilgiler sizlerin karakterinden bir şey eksiltmeyecektir. İş arkadaşlarınızla, yakın çevrenizle ve hatta patronlarınızla işinizin ve şirketinizin genel durumunu konuşmaktan çekinmeyin.

8.Cesur Olun

Yeni bir işe başlamak, yeni bir hayata başlamak demektir. Bu nedenle denemekten vazgeçmeyin. Gary Vaynerchuk, bu noktaya gelmesine katkı sağlayan başarı unsurunun merak ve cesaret olduğunu belirtiyor. Ayrıca yeni şeyler denerken; iyi olduğunuz konular ile farklı alanların ortak noktasını bulmaya çalışın. Böylece ortaya yepyeni bir ürün çıkabilir.

Bence bu girişimcilik ile ilgili olan olmayan herkesin dinlemesi gereken bir podcast. Hepinize öneriyorum.

9.Yönetim Becerilerinizi Geliştirin

Başarılı girişimcilerin son ve bir diğer önemli özellikleri ise yönetim becerileridir. İyi bir yönetici olmak için de girişimcinin bireyler arası ilişkilerinde başarılı olması, onları motive etmesi, iyi bir müzakereci olması, planlı çalışabilmesi, bireysellikten uzak karar verebilmesi,  büyüyen işi yönetebilecek kapasitesi olması gerekir.

Girişimciler için olan bu yazımızda İyi Bir Girişimci Olmak İçin İzlenilecek 9 Adım‘i sizlere aktardık.

Evet şimdilik 9 adımdan bahsettim. Girişimcilik oldukça kapsamlı bir konu olduğundan adımları epey fazla. Elbette 9 adımla bitmez siz de eklemek istediklerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

Daha fazla internetten para kazanma odaklı fikirleri edinmek için blogumuzu takip etmeyi, içeriklerimize yorum yaparak aklınıza takılan noktaları sormayı unutmayın.

etindensutunden.net yazılarımızı takip ederek internetten para kazanmak ile alakalı bilgiler edinebilirsiniz.

Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar