Ana SayfaDijitalStok Fotoğrafları Nasıl Satılır ve Nasıl Para Kazanılır?

Stok Fotoğrafları Nasıl Satılır ve Nasıl Para Kazanılır?

Yazar

Tarih

Kategori

Stok fotoğraf satma üzerine hazırladığımız bu detaylı rehber sayesinde stok fotoğrafçılığa dair birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Günümüzde oldukça popüler olan stok fotoğraf satarak para kazanma işi, hem arşivinizde duran fotoğrafların değerlenmesini sağlayacak hem de size ek gelir kapısı oluşturacaktır.

Bu rehber fotoğraf fotoğrafçılık nedir? stok fotoğrafçılıktan nasıl para kazanılır? en iyi stok fotoğraf satma siteleri hangileridir? gibi aradığınız bütün soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Merak ettiğiniz diğer sorular için yazının en alt kısmındaki yorum alanından bizlere yazabilirsiniz.

Stok Fotoğraf Satma ve Para Kazanma

Fotoğraf satarak para kazanmak, yeni başlayanlar için zorlukları olan bir süreçtir. Çektiğiniz fotoğrafları satmak için stok fotoğraf sitelerine yükledikten hemen sonra onlarca kez satılacağını veya fotoğraf başına 50$-100$ gibi paralar kazanacağınızı düşünüyorsanız, büyük bir hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Bu yazıda stok fotoğrafçılığın kolay yönleri ve kazançlarıyla beraber zorluklarını da öğrenmektesiniz.

Stok Fotoğraf Nasıl Satılır?

İnternetten fotoğraf satmak için öncelikle stok fotoğraf sitelerine üye olmanız gerekmektedir. Yazımızın devamında okuyacağınız stok fotoğraf siteleri, internette en çok kazandıran stok fotoğraf siteleri arasındadır. Stok fotoğraf satma aşamaları şu şekildedir:

  • Üye Olun: Para kazandıran stok siteleri arasından istediklerinize üye oluyorsunuz.
  • Fotoğraflarınızı Belirleyin: Her stok fotoğraf sitesinin fotoğraf yükleme şartları bulunmaktadır. Fotoğraflarınızın çözünürlüğü, netliği, keskinliği, renkleri ve kadrajı ne kadar iyiyse, kabul oranı o kadar yüksek olacaktır.
  • Yüklemeleri Yapın: Seçtiğiniz fotoğrafları stok fotoğraf satma sitesine yükleyin ve onaylanması için bekleyin.
  • Satışa Başlayın: Yüklemeleriniz kabul edildikten sonra fotoğraflarınız otomatik olarak satışa sunulacaktır.

Stok Fotoğrafçılıkta İpuçları

Stok fotoğraf satma konusundaki ipuçları sayesinde internetten para kazanmaya başlarken dikkat etmeniz gereken noktaları öğrenebilirsiniz. Stok fotoğraf satma ipuçlarını şu başlıklar altında topladık:

Pes Etmeyin!

Stok fotoğrafçılık 2000’li yıllarından başından itibaren Dünya’nın farklı yerlerinden fotoğrafçılar tarafından kullanılmaya başlandı. Bu süreçte stok fotoğraf sitelerine erkenden görüntü yüklemeye başlayıp, yüzlerce görsele sahip olanlar biraz daha şanslı durumda. Stok fotoğraf satmaya yeni başladıysanız, bir süre sabretmeniz gerekecek. Görsel portföyünüze 3-5 adet fotoğraf yükleyerek kazanç elde etmeniz oldukça zordur. Sürümden kazanmanız için hesabınızda olabildiğince fazla stok fotoğraf olmalıdır.

Fotoğraf Arşivinizle Başlayın!

Öncelikle eski fotoğraflarınızı depoladığınız bir alan varsa, stok fotoğraf satmaya başlamak için uygun görselleri ayıklayarak işe başlayabilirsiniz. Tatillerde veya etkinliklerde çektiğiniz fotoğraflar arasından stok fotoğraf siteleri için uygun olanları belirleyip, onları yükleyebilirsiniz. Elinizde çok sayıda çiçek, böcek ve kuş fotoğrafı olabilir. Bu fotoğraflar arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı Düzenleyin!

Fotoğraflarınızı doğrudan para kazandıran stok sitelerine yüklemek yerine öncesinde Photoshop, Lightroom vb. fotoğraf düzenleme programlarında elden geçirebilirsiniz. En azından renk ve kadraj düzenlemeleri yaparak hem fotoğraflarınızın kabul edilme hem de satılma ihtimallerini yükseltebilirsiniz.

Profesyonel Olun!

Başlangıçta giriş seviyesi bir fotoğraf makinesi ve lens setleriyle çekimlere başlayıp, arşivinizde yer alan görüntüleri yükledikten sonra profesyonel stok fotoğrafçı olma yolunda ilerleyebilirsiniz. Bu alanda profesyonel olmanızı sağlayacak olan en önemli detaylar arasında Full Frame ve yüksek çözünürlüklü fotoğraf makineleri, keskin lens setleri ve stüdyo ekipmanları yer almaktadır.

Trendleri Yakalayın!

Tatil fotoğraflarınızla başladığınız stok fotoğrafçılık serüveninde bir adım daha ileriye gitmek için, trendleri takip etmeniz gerekmektedir. Bir süre sonra stok sitelerine yüklemek için fotoğraf çekmeye başladığınızda, belirli kurallar dahilinde olabildiğince temiz fotoğraf çekmelisiniz. Bununla birlikte örneğin Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık, post, kurban eti gibi görüntüler yüklemek satışlarınızı doğrudan artıracaktır. Daha çok yurt dışı odaklı düşündüğümüzde ise yılbaşı öncesinde noel ağacı, çam ağacı, süslemeler ve kardan adam gibi fotoğraflar yüklemek iyi bir tercih olacaktır. Popüler ögeler konusunda birçok stok sitesi blog sayfaları üzerinden duyurular yapmaktadır. Bu duyuruları ve en çok indirilen fotoğrafları takip etmeniz faydalı olacaktır.

Stok Fotoğrafçılıkta Ödeme Alma

Stok fotoğraf satma işleminden sonra ödemenin ne şekilde alındığı da sıkça sorulan sorulardan biridir. Stok fotoğrafçılıkta para nasıl alınır sorusunun birkaç farklı cevabı bulunmaktadır. Bu cevaplar, sitelere göre farklılık göstermektedir. Alt kısımda hazırladığımız stok fotoğraf satma sitelerinde ödeme alma yöntemlerinden detaylı olarak bahsettik.

Stok sitelerinden para almak için belirli bir limiti doldurmanız gerekmektedir. Bu limit ortalama 30$-35$’dan başlayıp 100$’a kadar çıkabilmektedir. Örneğin Shutterstock sitesi için minimum ödeme tutarı 35$’dır. Adobe Stock sitesinde ise minimum ödeme tutarı 25$’dır.

Minimum ödeme limitini yakaladıktan sonra parayı nasıl çekeceğiniz sorusu gelmektedir. Birçok stok fotoğraf satma sitesinde PayPal, Payoneer ve Skrill gibi online para sistemleri kullanılmaktadır. Türkiye’de PayPal kullanıma kapalı olduğu için Skrill ve Payoneer ile ödeme alınabilmektedir. PayPal benzeri bir sistem olan Payoneer, ödeme alabileceğiniz en sorunsuz yöntemdir. Az bir miktar kesintiyle stok sitelerindeki bakiyenizi Payoneer hesabınıza aktarabilir, buradan da banka hesabınıza çekebilirsiniz. Rahat ödeme alabilmek için kullanacağınız stok sitesinin Payoneer ile ödeme yaptığından emin olun.

En İyi Stok Fotoğraf Siteleri

Stok fotoğraf satmak için fotoğraf satın alan siteleri kullanmamız gerekmektedir. Fotoğraf satmak için siteler şeklinde Google üzerinden arama yaptığımız zaman karşımıza onlarca web sitesi çıkmaktadır. Yazımızın bu kısmında en iyi stok fotoğraf siteleri hangileri? Stok fotoğraf sitelerine nasıl fotoğraf yüklenir? Stok fotoğraf yükleme şartları nelerdir? Stok fotoğraf sitelerinden nasıl ödeme alınır? gibi en çok merak edilen sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

1. Shutterstock

Listenin ilk sırasında Dünya’da en çok kullanılan stok fotoğraf ajansı olan Shutterstock’a yer veriyoruz. Jon Oringer tarafından 2003 senesinde kurulan Shutterstok, stok fotoğraf satmak isteyen binlerce fotoğrafçının buluştuğu bir platformdur. Shutterstock sitesi, en gözde fotoğraf satış sitelerinden biri olmasının yanı sıra video, grafik ve müzik gibi materyallerin satışını da yapmaktadır.

Dil Seçeneği: Shutterstock, 21 dilde yayın yapıyor ve dil seçeneklerinin arasında Türkçe de bulunuyor. Siteyi Türkçe olarak sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Fotoğraf Kabul Edilme Oranı: Birçok siteye kıyasla fotoğraf kabul etme konusunda seçici davranıyorlar. Bu durum, kalitesiz veya orta kalitede içeriklerin siteye dolmasını engelliyor.

Fotoğraf İnceleme Süresi: Shutterstock sitesine üye olup, ilk fotoğrafınızı gönderdiğiniz zaman ortalama 10-15 gün içinde değerlendirileceği belirtiliyor. İlk fotoğrafınız kabul edildikten sonra ise ortalama 1 gün içerisinde gönderdiğiniz fotoğrafları inceliyorlar.

Komisyon Oranları: Shutterstock sitesinde kullanıcılar için 6 seviye bulunmaktadır. Bu seviyeler ve kazanç oranları şu şekildedir:

Seviye 1: 100’e kadar %15
Seviye 2: 101-250 %20
Seviye 3: 251-500 %25
Seviye 4: 501-2500 %30
Seviye 5: 2501-25000 %35
Seviye 6: 25000’den fazla %40

*Fotoğrafların indirme sayıları arttıkça, komisyon oranınız da artmaktadır. Örneğin bir fotoğrafın ilk 100 satışından %15 komisyon alırken, sonraki 150 satışından %20 komisyon alıyorsunuz. Bu satış oranları, her yeni yılda sıfırlanıyor.

Minimum Ödeme Tutarı: Shutterstock sitesindeki bakiyeniz 35$’a ulaştığında paranızı çekebilirsiniz.

Ödeme Yöntemleri: Sitedeki ödeme yöntemleri Payoneer, Skrill ve PayPal’dır.

2. Adobe Stock

Fotoğraf, video, grafik tasarım gibi geniş bir yelpazenin en önemli markası olan Adobe, 2015 yılında Fotolia isimli stok fotoğraf satma sitesini satın almıştır. Bu tarihten sonra Adobe Stock adıyla stok fotoğraf sektörüne giriş yapan Adobe, milyonlarca materyali barındırmaktadır. Sitede stok fotoğraf dışında grafik tasarım, vektör, video ve müzik satışı da vardır.

Dil Seçeneği: Adobe Stok sitesinde 40’tan fazla dil seçeneği bulunmaktadır ve Türkçe olarak kullanılabilmektedir.

Fotoğraf Kabul Edilme Oranı: Fotoğraflar ortalama bir elemeden geçmekle birlikte standart çekimler için ortalama %70 kabul edilme oranı vardır.

Fotoğraf İnceleme Süresi: Stok fotoğraf satma sitesi Adobe Stock’ta ortalama 2-3 gün içerisinde fotoğraflar incelenip, onaylanmaktadır.

Komisyon Oranları: Adobe Stock, telif bedeli olarak %33 oranında komisyon ödemektedir.

*Ayrıca bonus programı sayesinde aktif üyeler fotoğraflarının indirilme sayılarına bağlı olarak Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Premiere, Adobe After Effects gibi uygulamaları 1 yıl boyunca ücretsiz olarak kullanabilmektedir.

Minimum Ödeme Tutarı: Adobe Stock sitesinden para çekebilmek için en az 25$ bakiyeniz olması gerekmektedir. Bununla birlikte ilk satış işleminizin üzerinden 45 gün geçmesi gerekmektedir.

Ödeme Yöntemleri: Stok fotoğraf satma işlemlerinden sonra ödeme talebinde bulunarak paranızı PayPal, Skrill veya Payoneer üzerinden çekebilirsiniz.

3. Depositphotos

Stok fotoğraf satma siteleri arasında önde gelenlerden olan Depositphotos, Dmitry Sergeev tarafından 2009 yılında kurulmuştur. Ukrayna’da kurulan stok sitesi, 2021 yılında 85 milyon dolar karşılığında e-ticaret şirketi Vistaprint tarafından satın alınmıştır. Sitede stok fotoğraf satışının yanında vektör, video ve müzik dosyaları da satılmaktadır.

Dil Seçeneği: Depositphotos sitesinde 25’ten fazla dil seçeneği bulunurken, Türkçe de bunların arasındadır.

Fotoğraf Kabul Edilme Oranı: Stok fotoğraf satmak için gönderilen materyaller, Depositphotos sitesinde %80-%90 oranında onaylanmaktadır.

Fotoğraf İnceleme Süresi: Siteye yüklenen fotoğraflar, ortalama 1 gün içerisinde değerlendirilmektedir.

Komisyon Oranları: Site üzerinden yapılan satışlarda %30-%38 arasında kazanç elde edilmektedir. Bu oranlarla indirme başına ortalama 0.25$ ile 0.33$ arasında kazanç sağlanmaktadır.

Seviye 1 (Yeşil): 499’a kadar kadar %30
Seviye 2 (Bronz): 500-4.999 %32
Seviye 3 (Gümüş): 5.000-24.999 %34
Seviye 4 (Altın): 25.000-149.999 %36
Seviye 5 (Platin): 150.000+ %38

*Depositphotos sitesindeki tedarikçi oranları, görsellerin indirilme sayısına göre belirlenmektedir.

Minimum Ödeme Tutarı: Siteden ödeme alabilmek için bakiyenizin en az 50$ olması gerekmektedir.

Ödeme Yöntemleri: Sitenin ödeme yöntemleri arasında Skrill, PayPal ve Payoneer bulunmaktadır.

Getty Images (iStock)

Stok fotoğraf satma siteleri arasında en çok bilinenlerden biri de Getty Images ve iStock siteleridir. 2000 yılında iStockphoto adıyla kurulan iStok, 2006 yılında 50 milyon dolar bedelle Getty Images tarafından satın alınmıştır. Bununla birlikte her iki site bağlantılı olarak çalışmaya başlamıştır.

Önemli noktalardan bir tanesi, siteye stok fotoğraf satmak için üye olurken mobil uygulama kullanmamız gerektiğidir. İlk yüklemeleri mobil uygulama üzerinde yaptıktan sonra onaylanması durumunda web sitesi üzerinden fotoğraf yüklemeye devam edebiliyorsunuz. Bir başka nokta ise Getty Images üzerinden yüklenilen fotoğrafların, hem Getty’de hem de iStock’ta satılabildiğidir. Görsellerin hangi platformda satılacağına Getty Images karar vermektedir.

Dil Seçeneği: Uygulama üzerinden Türkçe dil seçeneği de dahil olmak üzere birçok farklı dil bulunmaktadır. Fakat fotoğrafları yüklerken kullanacağımız gettyimages.com adresinde bulunan 13 dil seçeneği arasında Türkçe yoktur.

Fotoğraf Kabul Edilme Oranı: Standart fotoğraflar için Getty’deki fotoğraf kabul edilme oranı, ortalama %80 civarındadır.

Fotoğraf İnceleme Süresi: iStock’ta fotoğrafların incelenme süresi 1-5 gün arasında değişmektedir.

Komisyon Oranları: Getty Images ve iStock sitelerinde stok fotoğraflar için kazanç oranı %15-%20 arasında değişmektedir. Bununla birlikte Exclusive üyeler için %25-%40 arasında ücret ödenmektedir.

Minimum Ödeme Tutarı: Getty Images stok sitesi, stok fotoğraf satanlara ödemelerine her ayın 25’inde yapmaktadır. Getty Images sitesinde minimum ödeme tutarı 50$-100$ (Exclusive ve non-Exclusive farkı) şeklindedir. iStock sitesindeki kazançlar için belirlenen minimum ödeme tutarı ise 100$’dır.

Ödeme Yöntemleri: Getty’den kazandığınız ödemeleri PayPal ve Payoneer aracılığı ile almanız mümkündür.

Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar