Ana SayfaBlogDijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Dijital platformların oldukça fazla kişi tarafından yaygın kullanılması “Dijital Pazarlama” alanını ortaya çıkarmıştır. Peki “Dijital Pazarlama Nedir? Hangi Pazarlama Uygulamaları Kullanılır? Dijital Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?” sizler için yazdık!

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama; pazarlamanın bir bileşenidir. Bu yaklaşım geleneksel pazarlamadan farklıdır. Dünyanın 1990’lar ve 2000’lerdeki gelişimi, markaların ve işletmelerin ürün pazarlamak için teknolojiyi kullanma şeklini değiştirdi.

İşletmeler artık ürün ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ve satışa sunmak için; sosyal medya, internet siteleri, e-postalar, çevrimiçi reklamcılık, arama motorları gibi çevrimiçi tabanlı dijital teknolojiler kullanmaya başladı.

Etkileyici pazarlama,

İçerik otomasyonu,

Kampanya pazarlaması,

Veriye dayalı pazarlama, 

Elektronik ticaret pazarlaması, 

Sosyal medya pazarlama kombinasyonlarını kullanan dijital pazarlama kampanyaları yaygınlaştı. Ayrıca sosyal medya optimizasyonu, e-mail pazarlaması, dijital görüntülü reklamcılık, e-kitaplar, ve oyunlar sıradan hale geldi.

Çevrimiçi pazarlama olarak da adlandırılan dijital pazarlama en kısa tanımıyla; markaların interneti ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak potansiyel müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan bir yapıdır. Tabii buna yalnızca e-posta, sosyal medya ve web tabanlı reklamcılık değil, aynı zamanda bir pazarlama kanalı olarak metin ve multimedya mesajları da dahildir.

Özetle: Bir pazarlama kampanyası dijital iletişimi içeriyorsa, bu dijital pazarlamadır.

Dijital Pazarlama türleri nedir?

Dijital medyada iyi bir etkileşim kurmak istiyorsak sektörün uzmanlık alanlarını iyi bir şekilde kullanmalıyız. Bu yönde dijital pazarlamada da birçok uzmanlık alanı vardır.

İşte bu alanlara birkaç önemli örnek:

  • Arama Motoru Optimizasyonu

İngilizcesi Search Engine Optimization olan SEO, teknik olarak kendi içinde bir pazarlama biçiminden ziyade bir pazarlama aracıdır. The Balance sitesi SEO’yu “web sayfalarını arama motorları için çekici hale getirme sanatı ve bilimi” olarak yaratıcı bir şekilde tanımlıyor.

  • İçerik Pazarlaması

SEO, ilgili ve etkili içeriğin hedef kitleye dağıtımına dayalı bir strateji olan İçerik Pazarlamasında önemli bir faktördür.

Herhangi bir pazarlama stratejisinde olduğu gibi, içerik pazarlamasının da amacı, nihayetinde müşteriye dönüşen potansiyel müşterileri çekmektir. Ancak bunu geleneksel reklamcılıktan farklı şekilde yapar. Bir ürün veya hizmetten potansiyel değeri olan beklentileri cezbetmek yerine, yazılı materyal şeklinde ücretsiz olarak değer sunar.

  • Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal Medya Pazarlaması, insanları çevrimiçi tartışmaya dahil ederek trafik ve marka bilinirliği sağlamak anlamına gelir. Sosyal medya pazarlaması için en popüler platformlar Facebook, Twitter ve Instagram‘dır. Bunların yanında LinkedIn ve YouTube oldukça popülerdir.

  • E-posta Pazarlaması

E-posta Pazarlaması kavramı basittir; bir promosyon mesajı gönderirsiniz ve potansiyel müşterinizin buna tıklamasını umarsınız. Ancak, yürütme çok daha karmaşıktır. Her şeyden önce, e-postalarınızın arandığından emin olmalısınız. Bu, aşağıdakileri yapan bir katılım listesine sahip olmak anlamına gelir:

-İçeriği hem mailin genel kısmında hem de konu satırında kişiselleştirir

-Abonenin ne tür e-postalar alacağını açıkça belirtir

-Açık bir abonelikten çıkma seçeneği sunar

-Hem işlemsel hem de tanıtım amaçlı e-postaları entegre eder.

Dijital Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?

  • Geniş bir coğrafi erişim

Çevrimiçi olarak bir reklam yayınladığınızda, insanlar nerede olurlarsa olsunlar bunu görebilir (reklamınızı coğrafi olarak sınırlamamış olmanız şartıyla). Bu, işletmenizin pazar erişimini büyütmeyi kolaylaştırır.

  • Maliyet verimliliği

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya göre yalnızca daha geniş bir kitleye ulaşmakla kalmaz, aynı zamanda daha düşük bir maliyet de taşır. Gazete reklamları, televizyon reklamları ve diğer geleneksel pazarlama fırsatları için genel giderler yüksek olabilir. Ayrıca, hedef kitlenizin bu mesajları ilk etapta görüp göremeyecekleri konusunda size daha az kontrol sağlar.

Dijital pazarlama ile, aktif olduğu sürece bloğunuza ziyaretçi çeken sadece 1 içerik parçası oluşturabilirsiniz. Hedeflenen müşteri listelerine bir programa göre mesajlar ileten bir e-posta pazarlama kampanyası oluşturabilirsiniz ve gerekirse bu programı veya içeriği değiştirebilirsiniz bunlar oldukça kolaydır. Hepsini topladığınızda, dijital pazarlama size reklam harcamanız için çok daha fazla esneklik ve müşteri teması sağlar.

  • Ölçülebilir sonuçlar

Pazarlama stratejinizin işe yarayıp yaramadığını bilmek için, kaç müşteri çektiğini ve sonuçta ne kadar gelir sağladığını öğrenmelisiniz. Ancak bunu dijital olmayan bir pazarlama stratejisiyle nasıl yaparsınız?

Her müşteriye “Bizi nasıl buldunuz?” diye sormak gibi geleneksel bir seçenek her zaman vardır. Ne yazık ki, bu her sektörde işe yaramıyor. Birçok şirket, müşterileriyle bire bir görüşme yapamaz ve anketler her zaman tam sonuç alamaz.

Dijital pazarlama ile sonuçların izlenmesi basittir. Dijital pazarlama yazılımı ve platformları, e-posta açma oranları, ana sayfanıza yapılan ziyaretler veya doğrudan satın almalar anlamına gelsin, elde ettiğiniz istenen dönüşümlerin sayısını otomatik olarak izler.

  • Kolay ve kullanışlı dönüşümler

Dijital pazarlama, müşterilerinizin reklamınızı veya içeriğinizi gördükten hemen sonra harekete geçmesini sağlar. Geleneksel reklamlarda, umabileceğiniz en hızlı sonuç, birisi reklamınızı gördükten kısa bir süre sonra bir telefon görüşmesidir. Ancak, bulaşıkları yıkarken, otoyolda ilerlerken veya işyerinde kayıtları güncellerken bir şirkete ulaşmak için ne sıklıkla zamanı vardır?

Dijital pazarlama ile bir bağlantıya tıklayabilir veya bir blog gönderisini kaydedebilir. Hemen bir satın alma işlemi gerçekleştirmeyebilirler, ancak sizinle bağlantıda kalacaklar ve size onlarla daha fazla etkileşim kurma şansı verecekler.

Bir sonraki yazımızda Dijital Pazarlama Araçlarını inceleyeceğiz. Bizi takip etmeyi ve paylaşmayı değerli yorumlarınızla katkıda bulunmayı unutmayınız! 🙂

Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar