Çevrimiçi para kazanmak istiyorsanız, yeteneklerinizi satabileceğiniz birçok serbest çalışma sitesi var. Bu çoğunlukla harika bir haber, ancak hangi platformun sizin için uygun olduğunu seçerken biraz kafa karıştırıcı olabilir.
Bu yazıda, iki farklı serbest çalışma siteyi karşılaştıracağız: Upwork vs Fiverr.
Ayrıca bakınız: 5 Adımda Fiverr’a Kaydol – 2022 Freelancer Rehberi I
Upwork vs Fiverr: Temel bilgiler
Upwork ve Fiverr yüzeyde benzer olabilir, ancak oldukça farklı kitlelere hitap ediyorlar. Bu en azından kısmen farklı kökenlerinden kaynaklanmaktadır.
Upwork
Upwork eskiden “Elance-oDesk” olarak biliniyordu.” Bunun nedeni başlangıçta iki farklı serbest site olmasıydı: oDesk ve Elance.
Çalışmadan önce, Elance ve oDesk, hakimiyet için mücadele eden en büyük iki serbest çalışma alanıydı. Birleşmeden sonra, Upwork kendini yeniden markalaştırdı ve türünün en büyük sitesi oldu.
Ayrıca bakınız: 3 Adımda Fiverr’da İlan Ver – 2022 Freelancer Rehberi II
Bu büyük boyut, Upwork’ün en büyük varlıklarından biridir ve onu serbest çalışanlar için web’deki en büyük pazarlardan biri haline getirmektedir.
Upwork ayrıca geniş bir araç ve özellik setine sahiptir. Bu, bir projedeki saatlerinizi (bilgisayarınızın ekran görüntülerini alarak ve tuş vuruşlarını sayarak), entegre faturalama ve ödeme işlemlerini, işbirliği araçlarını ve daha fazlasını izleyen bir “Çalışma Günlüğü” içerir.
Upwork’ün büyüklüğü ve itibarı aynı zamanda uzun vadeli sözleşmeler arayan birçok büyük marka ve şirketi cezbettiği anlamına gelir. Bu müteahhitler ve kalıcı ilişkiler kurmak isteyen diğerleri için harika bir yerdir. Ücret yapısı da bu tür bir işlemi teşvik eder.
Upwork’ün büyüklüğü ve itibarı aynı zamanda çok daha büyük markaları cezbettiği anlamına geliyor.
Upwork’ün büyüklüğü ve kapsamı, Upwork ile Fiverr’ı karşılaştırırken akılda tutulması gereken bir şeydir. Birçok serbest çalışan, tüm işlerini Upwork aracılığıyla yürütürken, bir dizi şirket Upwork’ü personeli işe almak ve yönetmek için birincil araçları olarak kullanır.
Fiverr
Fiverr hayata çok farklı başladı. Fiverr’ın arkasındaki orijinal konsept, “bir beşlik için her şeyi satın almanıza izin vermesiydi.” Bu yüzden isim! Çoğu zaman, bu karikatürler, özel şarkılar, seslendirmeler ve daha fazlasını içerebilecek yenilik “konserleri” anlamına gelir.
Ayrıca bakınız: Fiverr’de yaratıcı bir profesyonel olarak nasıl para kazanılır.
Zamanla, Fiverr bu yeni yöne daha fazla eğilmeye başladı ve sonunda hizmet satın almak ve satmak için ciddi bir site haline geldi. Yenilik konserleri bulmak hala mümkün olsa da, şirket öncelikle dijital pazarlama, yazma ve çeviri, programlama, müzik vb. Çalışmaları teşvik ediyor.
O zaman hem Upwork hem de Fiverr serbest çalışan sitelerdir. Bununla birlikte, Fiverr daha çok “konser temelli” olarak çalışan yaratıcı profesyonellere yöneliktir. Upwork, tersine, daha geleneksel bir işe alım aracı ve iş ilanları sitesi haline geldi.
Upwork vs Fiverr üzerinde iş bulma
Bu farklılıkları göstermenin en iyi yolu, her sitede iş bulma sürecini karşılaştırmaktır.
Upwork’te niteliklerinizi, becerilerinizi, önceki iş deneyiminizi, kariyer vurgularınızı, saatlik ücretinizi ve portföyünüzü içeren bir profil oluşturacaksınız. Listelediğiniz alanlardaki uzmanlığınızı göstermek için çevrimiçi sınavlar da yapabilirsiniz. Hesabınızı doğrulamak için kimlik kanıtı göndermeniz ve ardından arama ölçütlerinizle eşleşen kullanılabilir işlere göz atmanız gerekir.
Upwork Üyelik Planları
Belirli bir iş için bir teklif sunmak isterseniz, her ay yenilenen sınırlı sayıda “Connect jetonu” kaynağınızı kullanmanız gerekecektir. Alternatif olarak, bir işverenin sizinle iletişim kurmasını bekleyebilir ve sizi bir teklif sunmaya davet edebilirsiniz.
Freelance Çalışma Ne Demektir?
Mekan veya zamandan bağımsız olarak özgür olarak uygulanan çalışma modeline serbest çalışma modeli denir. Bu modelde bir yere bağlı olmadan bağımsız çalışırsınız, çalışma süre ve koşullarını kendiniz belirlersiniz.
Çoğunlukla web tabanlı uygulamaları organize edenler, grafik tasarımcılar ve yazılımcılar bu modelde çalışmayı tercih ediyorlar. Ancak günümüzde boyacılıktan tutun bebek bakıcılığına kadar birçok iş dalı da bu modeli tercih etmeye başladı.
Bu sistemde genelde ödemeler müşteriden platform tarafından tahsil ediliyor ve siz işi teslim edince belirli bir komisyon kesilerek size aktarılıyor.
Hizmet alımı şeklinde gelişen bu iş modeli rekabetin yoğun olduğu internet çağında kişileri zorluyor ve fakat yine internetin nimetleriyle freelancerlar (freelance çalışma modelini seçen kişi) web tabanlı freelance platformları yardımıyla kolayca iş bulabiliyorlar.
Freelance Çalışmanın Avantajları
- Çalışmanızın süresi ve yerini siz seçersiniz.
- İş yoğunluğunu ayarlamak sizin elinizde
- Tatil planlaması veya rutinlerinizi düzenlemek için birinden izin almaya gerek yoktur.
- Müşteri ve yapılacak iş seçimi sizin elinizdedir.
- Fiyat ve işi siz belirler ve gelirinizi düzenleyebilirsiniz.
- Kıyafet şartı yoktur.
- Eğer nadir olan bir hizmet veriyorsanız daha büyük kazançlar elde edebilirsiniz.
“Uyurken bile para kazanıyor” deyimi çevremizde para kazanmayı iyi bilen, işlerini ve sorumluluklarını çalışanlarına doğru şekilde bölüştürmüş ve kendine zaman yaratmayı bilen becerikli insanlar için kullandığımız bir sözdür.
Sonuçta, finansal bağımsızlığın asıl amaçlarından biri, para kazanmak için zamanınızı vermenize gerek olmayacak büyüklükte bir servet oluşturmaktır. Böylece hayatın tadını çıkarabilecek ve günlerinizi yapmayı istediğiniz şeylere ayırabileceksiniz.
Gerçekte pasif bir gelir akışı oluşturmak için başlangıçta aktif olarak çalışmak gerekir. Çünkü pasif bir gelir, zaman, para, beceri ve bazen de her üçünü de gerektirir.
Fakat hangisi veya hangileri gerekirse gereksin başlangıç noktası hep aynıdır: Bir tasarruf hesabı oluşturmak. Bu prensibe yazının ilerleyen satırlarında tekrar döneceğiz.
Pasif gelir, kısa vadeli ödünler gerektiren uzun vadeli bir seçimdir. Kaynaklarınızı aşağıdaki adımlara ve fikirlere adamaya istekliyseniz yıllarca ve zahmetsizce para kazanabilir ve olası ekonomik şoklara daha iyi göğüs gerebilirsiniz. Sadece nereden başlayacağınızı bilmeniz ve pasif gelir fikrinin hayata geçebilmesi için hangi kaynaklarınızı harcayacağınıza doğru karar vermeniz gerekmektedir.
Pasif gelir nedir?
Pasif gelir, birey açısından küçük bir çaba veya bakım gerektiren bir girişim yoluyla yani minimum aktivite ile kazanılan gelirdir.
Kelime anlamı olarak “Pasif”; en değerli kaynağınız olan zamanınızın çok azını harcamak veya hiç zaman harcamamak demektir.
“Gelir” ise günlük yaşamda kullandığınız veya yatırım yaptığınızda size nakit girişi sağlayan geliri temsil eder.
Pasif gelir ve Zaman
Pasif gelir, her şeyden çok zamanla ilgilidir. Para kazanmak için pek çok şey yapabilirsiniz ancak tüm gelir akışları pasif değildir. Gelir akışının gerçekten pasif olması için çalışırken gittikçe daha az çaba harcamak ve sonunda hiç çaba harcamadan gelir elde ediyor olmak gerekir.
Örneğin, bugün 100 TL kazanmanız 2 saatinizi alıyorsa ve önümüzdeki hafta veya bir yıl sonra da yine 100 TL kazanmanız aynı şekilde 2 saatinizi alıyorsa, bu gelir akışı pasif değildir. Çünkü aynı çaba ve aynı uzunlukta süreyle aynı geliri elde ediyorsunuz demektir.
Öte yandan, biraz çaba ve aktif çalışmayla bugün bir tasarruf hesabı açabilirseniz, zaman içinde, çok değil örneğin dört veya beş yıl sonra hesabınızın büyüdüğünü ve size getiri sağladığını göreceksiniz.
İşte o zaman artık daha az bir çabayla aynı gelire ulaşabileceksiniz. Ayrıca aktif çalışmaya devam etseniz bile olağanüstü bir durum yaşandığında sırtınızı dayayabileceğiniz bir pasif gelirin varlığı size güven verecektir.
Şimdi de pasif gelirin ne olmadığı hakkında konuşalım. Örneğin aşağıdakiler pasif gelir değildir.
Tam zamanlı işiniz
Tam zamanlı işiniz bir pasif gelir değildir. Çünkü tam zamanlı işinize her zaman aynı vakti ve eforu hatta daha fazlasını vermeniz gerekmektedir.
Pasif gelir elde etmenin ise tüm amacı, sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirebilmeniz, emekli olabilmeniz veya seyahat edebilmeniz için harici bir destek yaratmak ve hatta mümkünse bunları işinizi bırakarak yapmanızdır.
Yan işler
Yan işler gelir elde etmenin güzel yollarındandır ancak tüm yan işler birer pasif gelir değildir. Yan işler genellikle aktif uğraşlardır ve ancak sistematik bir hâle getirilebilirlerse pasif gelir akışına dönüşebilirler. Örnek olarak online eğitim veya kurslardan bahsedebiliriz.
Bir yan iş ve yan gelir olarak görülebilecek bu çalışmaya belki başlangıçta üç dört kişilik bir katılımcı sayısıyla, yani hacimsiz olarak girilecektir. Yine başlangıçta bu yan iş, size ancak harcadığınız vakitle sınırlı olmak üzere kazanç sağlayan küçük bir girişimdir.
Ancak zaman içinde müşterilerinizin artması, yaptığınız online dersleri kayıt ederek kiralamanız veya satmanız bu işi sistematik hâle getirecek ve işi artık bir pasif gelir hâline getirecektir.
Spekülasyon için yatırım yapmak
Hisse senetleri, emtialar veya popüler bir finansal araç örnek vermek gerekirse bitcoin ile spekülasyon için yatırım yapmak bir pasif gelir yaratma yolu değildir. Buna mukabil, temettü yani kâr payı şeklinde istikrarlı ödeme yapan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak kesinlikle pasif bir gelir stratejisidir.
Aradaki fark, temettü yatırımında kullanılan nakit üzerinden yine nakit kazanılırken ve yatırımdan vazgeçmeye gerek yokken, spekülasyonda yalnızca yatırımınızı satarak getiri elde edebilecek olmanızdır.
Sonuçta genelleştirdiğimizde aynı miktarda finansal çıktı için sürekli olarak aynı (veya daha fazla) süreyi yatırmanız gerekiyorsa, bu girişim pasif değildir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta; pasif bir gelir akışı, başlangıçta aktif bir gelirin talep ettiğinden daha fazla zaman, para veya çalışma gerektirebilir.
2022 yılında “Upwork vs Fiverr -2022 Freelancer Rehberi III” konulu yazımızı sizler için aktardık.
Evden kazanç elde etmek ve pazarlama hakkında güncel yazılarımız için etindensutunden.net blogumuzu takip ederek evden para kazanma ile alakalı bilgiler edinebilirsiniz.