Ana SayfaBlogWEB Serüveninin 3 Gelişim Adımı - 2022

WEB Serüveninin 3 Gelişim Adımı – 2022

Yazar

Tarih

Kategori

Sosyal medyada paylaşım yapanlar olarak hepimiz birer içerik üreticisiyiz. Dolayısıyla ismini bilmiyor olsak da “web 2.0” hakkında bir şeyler biliyoruz demektir.


Genel olarak ilk kullanımına bakılınca “Web 2.0” O’Reilly Media tarafından 2004’de kullanılmış ve Mono internet olarak kullanılan “web 1.0”’ın yerini almıştır.

1-Web 1.0 ile web 2.0 arasındaki farklar


Web 1.0 da bütün veri paylaşımları tek bir ana bilgisayardan diğer kullanıcılara ulaşırken, Web 2.0’da paylaşım bütün kullanıcılar arasında gerçekleşmektedir. Bu durum iletişim, veri paylaşımı, sosyal medya araçlarının gelişimine yol açmış ve eğitim, ekonomi, bilim ve projelere global boyutlar kazandırmıştır ve bilgi üretiminin ve paylaşımının hızlanmasına yardımcı olmuştur.

2-Web 2.0’ın kullanım alanları


Web 1.0 internette bilgi aradığımız ve karşıdaki bilgiye yorum yapamadığımız sadece tükettiğimiz ilanlar, makaleler arama motoru olmayan dönemdi.

İnteraktif web olarak da anılan web 2.0’da ise reaksiyon verebildiğimiz etkileşimde olduğumuz dönemi ifade ediyor.


Daha geniş bir biçimde Web 2.0, kullanıcılarında içerik geliştirebildiği, birbirleriyle işbirliği yapabildiği, kullanıcılar arasında bilgi ve fikir alışverişini destekleyen ikinci kuşak web platformu olarak tanımlanmaktadır.


Web 3.0 ise sensörlerle algıladığı bilgiyi toplayarak öneri sunan bir sistemken web 4.0 ise buna ek olarak tüm verilerle sonuç da çıkaran araçların birbiriyle bilgi paylaştığı bir sistem olarak ele alınabilir.


Gerçekle sanalın birleştiği ise “web 5.0” olarak adlandırılıyor. Şimdilik keskin çizgilerle ayrılmamış olarak belirlenen bu teknolojik adımlar gelecekte daha keskin biçimde ayrılacak gibi görünüyor.


Tek taraflı edinimden başlayarak bizleri etkileşime açık, aktif ve katılımcı bireylere dönüştüren bu teknolojik adımlar bizleri kavram ve değerlendirme açısından geliştirdi. Şimdilerde eğitimlerde de oldukça işe yarayan bu teknoloji için bazı terimleri ele alalım. İnsan odaklı olan bu teknolojide başlangıç olarak senkron ve asenkron terimleri karşımıza çıkan sözcükler oluyor.

Senkron Eğitim: Eğitmen ve katılımcıların sanal ortamda aynı anda, aynı ya da farklı mekânlarda bir araya geldiği, birbirleriyle etkileştiği, deneyim paylaşımında bulunduğu ve öğretim elemanlarının yönettiği çevrimiçi bir öğrenme eğitimdir.


Senkron eğitimler, geleneksel sınıf, sanal sınıf, canlı ürün uygulaması (laboratuvar), etkileşimli sohbetler, Koçluk gibi yöntemleri kapsıyor. Öğrencilerin duyabilmeleri, görebilmeleri ve internet karşısında yapılan uygulamaları paylaşabilmeleri için birçok araç gerekmektedir.

Asenkron Eğitim: Bilginin önceden üretildiği ve depolandığı, daha sonra öğrencilerin dilediği zaman ve dilediği sayıda tekrarda erişebildiği bir uzaktan eğitim-öğretim şeklidir.

Bu modelde bilgi, bilgisayarda dinamik olarak sürekli yenilenir, öğrenci sayfaları ziyaret ettiğinde izlenir, konu ile ilgili öğretici sorular yöneltilir ve otomatik raporlar oluşturulur.


Bu modelde bilginin hazırlanıp bilgisayar ortamına depolanması iki şekilde olabilir:


Çeşitli yazılım araçları kullanılarak ders içeriklerinin bilgisayar ortamına aktarılması,
Anlatılmakta olan bir dersin, kamera, mikrofon gibi elektronik cihazlarla bilgisayar ortamına alınması.


3-Web 2.0 Teknolojisinin Kullanılmasının Eğitim Ortamına Katkıları


Daha aktif ve katılımcı bir sınıf ortamı oluşturur.
Eğitim ortamındaki öğrencilerin birbirlerine karşı olumlu tutumlar gerçekleştirir.
Eğitim ortamında grup çalışması, etkili öğrenme, üst düzey düşünme, yapılandırmacı öğrenme, bireysel öğrenme, sorumluluk alma vb. becerilerin gelişmesine katkı sağlar.

Web 2.0 araçları veya uygulamaları olarak belirtilen şey aslında Web Bloglarını, Podcast’i, RSS ve anlık mesajlaşma araçlarını içermektedir.


Ufak bilgi: RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastlar tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir.


Nitekim bu teknolojiler Web dünyasının ikinci neslini oluşturmuş ve internet dünyasının aktif yapıya kavuşmasına yardımcı olmuştur. Tüm bu araçların yanı sıra interaktif görüntü paylaşım sitelerini de Web 2.0 araçlarının arasında gösterebilmek mümkündür.


Eğitimimizin evrildiği bu teknolojik yol gelecekte bilmeyen kişileri zorlayacak şekilde hayatımıza giriyor. Kanımca pasif kalmayarak bu araçları kullanmaya bir yerden başlamalıyız.

Kendi adıma tasarımsal ve yazınsal alanda yarım yıldır öğrenme serüvenim devam ediyor. Her geçen gün güçlenen bu kasımı hissettikçe teknolojik çağda daha anlaşılabilir adımlar atacağımı düşünüyorum.


Geleceğin sistemleri bunların üzerine kurulu olacağı için sizlere de işin ucundan tutmak için birkaç öneri sunacağım.

Canva

Tasarım için en kolay web 2.0 aracı bana kalırsa Canva. İçine girince eğlenceli şablonları ile birkaç tasarım yapmadan çıkmak elde değil.


Easelly


Bu web 2.0 aracı ile hazırladığınız sunumları ya da pdf dosyalarınızı infografiklere dönüştürebilirsiniz. Özellikle bazı sunumları infografiklere dönüştürdüğünüzde sunumlarınızda işinize yarayacaktır.


Penzu

Online günlük tutma aracı isteyenler için oldukça güzel bir uygulama. Bazı özellikleri ücretli olsa da ücretsiz sürümü işinizi fazlasıyla görecektir.


StoryBird

E-kitap hazırlamak isteyenler için güzel bir web 2.0 aracı. Hem bireysel hem ekipler ile hazırlamanız mümkün.


Kısaca özetlersek Web 2.0 interneti sizin kontrol etmeniz demektir. Bunun için de hangi alanı seçeceğiniz size kalmış.


Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar