Ana SayfaAffiliate Marketing2022 Sosyal Medya Hedefleme Rehberi

2022 Sosyal Medya Hedefleme Rehberi

Yazar

Tarih

Kategori

Sosyal medya platformlarındaki reklam kampanyaları söz konusu olduğunda, insanların yayınlarının kalabalık arenasında öne çıkmanın iki harika yolu vardır: yaratıcılık ve alaka düzeyi.

İlkinde size yardımcı olacak bazı harika içerik oluşturucularınız olduğunda, ikincisinde size yardımcı olmak için buradayız. Ve bunu yapmanın en iyi yolu, sosyal medyadaki hedefli reklamlardır.

Sosyal medya pazarlamasında hedefleme nedir?

Dijital pazarlamada “hedefleme”, reklamlarınızın gösterildiği kişileri seçme yeteneğini ifade eder. Hedefleme, yaş aralıkları veya yaşam olayları gibi demografik ve davranışsal verilere dayanır. Kendiniz oluşturduğunuz özelleştirilmiş listeleri de hedefleyebilirsiniz.

Bunu nasıl yaparsanız yapın, iyi bir hedefleme stratejisinin anahtarı veridir. Gizlilik yasalarında yapılan değişikliklerle bile, sosyal medya platformları çok fazla veri depolar ve ücretli reklam kampanyaları için kullanabilmenizi sağlar. Kendi veri kaynaklarınızı da dahil edebilirsiniz.

Bugünlerde sosyal medya reklamlarının çoğu, reklamı tıklayıp engelleme seçeneğiyle birlikte sunuluyor çünkü ‘bu benimle alakalı değil’.

Bunun hiçbir sosyal ağdaki reklamlarınıza asla gerçekleşmemesini sağlamak için, harika yaratıcı reklamlarınızı yayınlamaya hazır olduğunuzda hedefleme seçeneklerinden en iyi şekilde yararlanmanız gerekir.

Facebook Reklamları ve Instagram hedefleme seçenekleri

Bir reklamın dönüşüm olasılığı en yüksek olan kişiler tarafından görülmesini sağlamak her zamankinden daha kolay. Örneğin, Meta for Business (eski adıyla Facebook Reklam Yöneticisi) ile aşağıdaki ölçütlere göre kişileri hedefleyebilirsiniz:

İlgiler

Cinsiyet

İlişki Durumu

Eğitim Durumu

Yaş

Bir bölgede yaşayan veya sadece ziyaret eden biri de dahil olmak üzere konum

Dil

Mesleğin yanı sıra iş unvanı hedefleme

Ve bir kullanıcının kişisel profilinde yer alan verilerden elde edilebilecek daha fazla faktör.

İdeal müşterileri aşağıdakilere göre bile hedefleyebilirsiniz:

yaklaşan doğum günleri veya yıldönümleri gibi yaşam olayları

facebook sayfası ile ilişkili erişiminiz olan Facebook etkinlikleri için konferans gibi etkinliklere katılım)

Facebook’un Facebook reklam aparatı, Instagram’ın reklam altyapısının yanı sıra binlerce uygulamada Facebook “kitle ağı” nı da içeriyor; bu da aynı kişiyi birçok farklı reklam yerleşiminde hedefleyebileceğiniz anlamına geliyor.

E-ticaretin büyümesi, doğrudan satışın ve TikTok gibi yeni gelenlerin rekabetinin ortaya çıkmasıyla İnstagram daha iyi hedefleme seçenekleri ve iş desteği sunmuştur.

TikTok, Twitter ve Instagram’da reklam hedefleme

Farklı platformlardaki hedefleme seçenekleri doğal olarak bu platformun amacını ve kullanımını yansıtır. TikTok gibi ‘genç’ platformlar söz konusu olduğunda, platform olgunlaştıkça hedefleme gelişmeye meyillidir.

Potansiyel pazar çok büyük – TikTok, 2021’de iOS’ta en çok indirilen uygulama oldu. Seçenekler, hem kullanıcı tabanının genç çarpık demografisini hem de platformun uygulama tabanlı biçimini yansıtır. TikTok, aşağıdakilere dayalı özel ve benzer kitleler oluşturmanıza olanak sağlar:

Cinsiyet

Yaş

Konum

Dil

İlgi ve davranışlar ve

Cihaz tipi, modeli, bağlantısı ve taşıyıcısı

Twitter, hedefleme seçeneklerini, bazıları platformun canlı ve acil doğasını yansıtan üç kategoriye ayırıyor:

1.Demografik özellikler: konum, dil, cihaz, yaş ve cinsiyet

2.Kitle türleri: konuşmalar, etkinlikler, tweet engagers, anahtar kelimeler, filmler ve tv, ilgi alanları ve benzerleri

3.Hedef kitleniz: Bu, takipçilerinizi hedeflemekle özel bir hedef kitle oluşturmak arasında ayrım yapar

LinkedIn, doğal olarak, ideal kitlenizi oluşturmak için profesyonel demografik özellikleri kullanan hedeflemeye odaklanır.

Çoğu sosyal medyadan farklı olarak, LinkedIn’in B2B yapısı, bireylerin yanı sıra şirket hedeflemesi veya sözleriyle ‘iletişim hedeflemesi’ sundukları anlamına gelir.

LinkedIn ayrıca kendi iletişim verilerinizi yükleyerek özel kitleler oluşturmanıza veya ideal müşterinizi verileriyle eşleştirmeye dayalı benzer kitleler oluşturmanıza da olanak tanır. Benzer kitle hedefleme seçenekleri şunları içerir:

Unvan

Şirket Adı

Endüstri

İlgi alanları – profesyonel ve kişisel

Ne tür ücretli sosyal hedefleme yöntemleri var?

Sosyal medya ağları, reklamlarınızı kimin gördüğünü özelleştirmeniz için size çeşitli yöntemler sunar.

Reklamlarınızı bu özellikleri görüntüleyen belirli sosyal medya kullanıcılarına göstermek için demografik bilgileri, ilgi alanlarını veya çevrimiçi davranışları kullanabilirsiniz.

Ücretli sosyal medya pazarlama kampanyalarınızı çeşitli şekillerde iyileştirmek için tahmine dayalı analitik, makine öğrenimi ve yeniden hedefleme araçlarını içeren daha gelişmiş seçenekler de vardır.

Bu, büyük bir kapsamlı “hedefleme yöntemi” gibi görünebilir, ancak farklı zamanlarda, farklı kampanyalarda veya farklı pazarlama karışımlarında yararlanabileceğiniz farklı parçalara ayrılabilir.

Demografik hedefleme

Mevcut kişisel verilere dayanarak müşterileri hedefleme yöntemi.

İlgi / Davranışsal hedefleme

Web ve mobil taramada (ziyaret edilen sayfalar, yapılan aramalar, tıklanan bağlantılar, satın alınan ürünler) ve fiziksel davranışlarda (konum, etkinlik katılımı ve mağaza içi satın alımlar gibi) belirli ilgi alanlarını ve davranışları görüntüleyen müşterileri hedefleme yöntemi.

Öngörülü hedefleme

Belirli müşterilere gösterilecek en iyi ürünleri tahmin etmek için makine öğrenimini / yapay zekayı uygulayan, hangi müşterilerin dönüşüm olasılığı en yüksek olan ve benzer kitleler oluşturan (mevcut müşterilere benzer davranışlar sergileyen ve reklam yayınlamak için iyi adaylar olabilecek potansiyel potansiyel müşteriler) bir hedefleme yöntemi.

Yeniden hedefleme veya yeniden pazarlama

Çerezler, izleme pikselleri, e-posta listeleri ve CRM verileri gibi araçları kullanarak, bir ürün veya hizmete ilgi gösteren, web sitenizi ziyaret eden, belirli arama terimlerini araştıran veya işletmenizle başka şekilde ilgilenen kullanıcılara reklam sunma yöntemi.

Özel hedefleme

Kendi özel hedef kitlenizi oluşturmak için kendi CRM (müşteri ilişkileri yönetimi yazılımı) verilerinizi, e-posta listelerinizi, geçmiş satın alma verilerinizi veya diğer tescilli birinci taraf verilerinizi girdiğiniz bir hedefleme yöntemi.

Bağlamsal hedefleme

Bir fitness blog makalesinde koşu ayakkabısı reklamı yapmak gibi çevredeki içeriğe dayalı bir hedefleme yöntemi. Bu, sosyal medya reklamcılığından çok arama veya görüntülü reklamcılıktır, ancak farklılıkların farkında olmalısınız.

Doğru hedef pazara nasıl ulaşıyorsunuz?

Doğru hedef kitleye ulaşmanın cevabı hem basit hem de karmaşıktır: reklamlarınızı gerçek kişilere hedeflemeniz gerekir. Özellikle popüler sosyal medya platformlarında bazı kitle kesimleri yüzbinlere ulaşabilir. Ancak bu kişilerin çoğu ürününüzle ilgilenmeyebilir.

Doğru reklamla doğru cihazda doğru kişiye doğru zamanda ulaşabilmek için, istediğiniz sosyal medya reklam hedef kitlenizin son derece spesifik ve ayrıntılı olması ve gerçek müşterilere dayanması gerekir.

İşte doğru hedef kitleye nasıl ulaşacağınızın yolları:

Öncelikle, mevcut müşterilerinizi tanımlayın ve onlarla geri bildirim, anket veya araştırma toplantıları yoluyla konuşun.

“Mevcut müşterilerinizin sosyal medyada nerede aktif olduklarını, ne aradıklarını – bilgi, haber veya eğlence – ve işletmenizden neye ihtiyaçları olduğunu öğrenin.”

Ardından, bilgilendirmeye yardımcı olmak için bu mevcut müşterilere odaklanan alıcı kişilikleri oluşturun:

-reklam vermek için en iyi sosyal medya platformunuz / platformlarınız (müşterilerinizin bulunduğu yere göre)

-ilk hedeflemeniz (müşteri demografisine ve ilgi alanlarına göre)

-içeriğiniz ve mesajlaşmanız (müşterilerinizin ihtiyaç duyduğu ve aradıklarına göre)

Mevcut müşteri tabanınız, başlangıç hedef pazarınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.

Yeni müşteriler kazandıkça, daha fazla yeni müşteri çekmek için kişisel bilgilerinizi ve hedefleme yöntemlerinizi ayarlayabilir ve optimize edebilir, hatta yeni stratejilere ihtiyaç duyabilecek yeni kişiler geliştirebilirsiniz.

Sosyal medya hedeflemeyle ilgili bu makaleyi yararlı bulduğunuzu umuyoruz.

Konu hakkında görüşlerini yorumlara yazabilirsin.

Kaynak: 1

Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar