Ana SayfaKişisel GelişimMotivasyon - Öz Disiplin

Motivasyon – Öz Disiplin

Yazar

Tarih

Kategori

Bir işi yaparken motivasyonunuzu nasıl sağlarsınız?

Görevlerinizi, hedeflerinizi, sorumluluklarınızı ve niyetlerinizi yapmak için sizi ne motive eder?

1949’da Wisconsin Üniversitesinde görev yapan Harry F. Harlow ve arkadaşları, insanları motive eden üçüncü bir güdüyü keşfediyorlar.

Sekiz adet rhesus türü maymunu 2 haftalık deney için bir araya getiren Harlow ve arkadaşları, maymunlar için mekanik bir bulmaca hazırlıyorlar. Bu bulmacanın çözülmesi için de 2 haftalık bir süre veriyorlar. Garip bir şekilde maymunlar, bulmacayı iki haftalık süreden çok daha az bir zamanda çözüyorlar.

Bulmaca Düzeneği

Bulmacaların kısa sürede çözülüyor olması Harlow ve arkadaşlarına çok garip geliyor. Çünkü motivasyon için birinci güdü olan ihtiyacı gidermek güdüsü bulmacanın hiçbir yerinde devreye girmiyor. Bulmacayı çözen maymunlar, bulmacayı çözerek ne açlığını gideriyorlar, ne cinsel olarak tatmin oluyorlar ne de başka bir şey.

Motivasyon için çok güçlü sayılan ikinci güdü olan ödül sistemi de uygulanmıyor. Harlow ve arkadaşları, bulmacayı daha çabuk çözeceklerini düşündükleri bir sistem uygulamaya çalışıyorlar. Bu sisteme göre, maymunlar bulmacayı çözdüklerinde ödül olarak yiyecek alacaklar. Fakat Harlow ve arkadaşları bu sistemi uyguladıklarında, garip bir şekilde maymunların bulmacaya olan ilgilerinin azaldığını keşfediyor. bu sistem uygulandığında, maymunlar bulmacayı çok daha geç bitiriyorlar ve daha fazla hata yapıyorlar.

Harlow ve arkadaşlarının keşfi oldukça şaşırtıyor ve dünyada üçüncü bir motivasyon kaynağı olduğunu keşfediyorlar. O dönem bilim dünyasının karışık olmasından dolayı deneylerine sadece araştırma yaparak devam ediyorlar.

Maymun Deneyinin Önemli Sonuçları;

Başarmanın verdiği keyif, kendi ödülünü yaratmış oluyor.

Sırf bulmaca yaparken keyif aldıkları için o bulmacayı çözüyorlar.

Ödül-ceza sistemi işin içine girdiğinde performans düşüyor.

Artık günümüz dünyasında üçüncü güdü diye tabir ettiğimiz motivasyon kaynağına içsel motivasyon deniyor; yani özümüzden, kendimizden olan motivasyon. Dış etken tetikleyicilerine bağlı olmadığımız tıpkı maymun deneyinde olduğu gibi, ödül ceza sistemi girmeden içten gelen istekle harekete geçtiğimiz güdüden oluşan motivasyondur.

Peki İçsel Motivasyon Tetikleyicileri Nelerdir?

İçsel motivasyonumuzun tetikleyici etkenleri; ödül-ceza, hakkaniyet, intikam, öfke, mutluluk, çevresel faktörler, aile ve arkadaşlardır. Bu maddeler çoğu zaman dışsal etkileri içerir ve bu anlamda beklentiler karşılanmadığı zaman motivasyonumuzun düşmesi an meselesidir.

Tetikleyicileri dönüştürmek çok önemlidir.

Mesela çok para kazanmayı istemek bir ödüldür, ödüller her zaman bir sonuç ifade eder fakat önemli olan süreçtir, yolda olmaktır. 2 sene sonra çok zengin olacağım demek hedef olarak güzeldir evet ama belirsiz bir durum olup koşullar peşinde koşmaktır çünkü 2 sene sonra ne olacağını şu andan kestirmek mümkün değildir.

Geleceği düşünüp anı kaçırmak yerine bu düşünceyi şu şekilde dönüştürmek daha etkili olacaktır; 2 sene sonra zengin olma hedefim var o zamana kadar da şimdinin değerini bilip, şu an harekete geçip belki ufak ufak internetten para kazanmayla başlayıp, her gün yeni şeyler öğrenip, anın keyfini çıkararak yaşayabilirim. Bunu da önceki yazımda belirttiğim gibi 5 Saat Kuralı ile her gün yapıp alışkanlığa dönüştürmek iyi hissettirecektir.

Çünkü faaliyet kendi kendisinin ödülüdür.

Bizi takip etmeyi ve paylaşmayı değerli yorumlarınızla katkıda bulunmayı unutmayınız! 

Yazım Emre Peker’in Öz Disiplin ve Motivasyon atölyesinden aldığım ilhamla hazırlanmıştır.

Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar