Ana SayfaBlogİş Planı Nasıl Yazılır? Her Girişimcinin İşine Yarayacak Kılavuz - 2022

İş Planı Nasıl Yazılır? Her Girişimcinin İşine Yarayacak Kılavuz – 2022

Yazar

Tarih

Kategori

Yeni bir iş mi kuruyorsunuz yoksa mevcut girişiminiz için kredi almaya mı çalışıyorsunuz? Eğer öyleyse, bir iş planının nasıl yazılacağını bilmeniz gerekir. İş planları girişimcilere iş fikirlerinin her yönünü resmi olarak analiz etme ve tanımlama fırsatı verir.

Bu yazıda, bir iş planını nasıl bir araya getireceğinizi ve yol boyunca size yardımcı olacak en iyi kaynakları nasıl bulacağınızı öğreteceğiz.

İş Planı Nedir?

İş planı, işletmenizin hedeflerini ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı özetleyen resmi bir belgedir. Harvard Business Review’a göre, iş planlarıyla başlayan girişimcilerin başarılı şirketler kurma olasılığı yüzde 16 daha fazla. Bir iş planı geliştirmek sürdürülebilir başarı sağlar, işinizi büyüttükçe size rehberlik eder, girişiminizi meşrulaştırmaya ve (sayısız diğer faydaların yanı sıra) finansman sağlamanıza yardımcı olur.

Bir İş Planının Temel Amaçları Nelerdir?

Çoğu finansal kurum ve hizmet sağlayıcısı, işletmeniz için finansman elde etmek için ayrıntılı bir iş planı göndermenizi gerektirir. Çevrimiçi işletmelerin başlamak için büyük olasılıkla düşük bir genel gideri olacaktır, bu nedenle finansmana ihtiyaç duymayabilirler ve bu nedenle bir iş planı yazma ihtiyacı hissetmeyebilirler. Bununla birlikte, bir iş planı yazmak, işletmeniz büyüdükçe veya bir işletme hesabı açtıkça kredi kartınızda büyük bir artış sınırı sağlamanıza yardımcı olabileceği için hala iyi bir fikirdir. Bu, bankaya göre değişir.

İşletmenizi büyütüyorsanız, genişleme sermayesini artırmanıza, büyüme stratejisi oluşturmanıza, fırsatlar bulmanıza ve riskleri azaltmanıza yardımcı olmak için kullanın. Palo Alto yazılımı, iş planları yapan şirketlerin finansman sağlama olasılığının iki kat daha yüksek olduğunu buldu.

İşinize yeni başlıyorsanız, bir iş planı yapmak güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemenize, vizyonunuzu başkalarına iletmenize ve doğru tahminler geliştirmenize yardımcı olabilir.

iş planı biçimi

İş Planı Nasıl Yapılır: Önkoşullar

Sağlam bir iş planı oluşturmanın önkoşulları şunlardır:

  1. Hedefler belirleyin
  2. Araştırma yapın
  3. Hedef kitlenizi anlayın
  4. İş planı biçiminizi belirleyin
  5. Yazmaya devam edin!

Hedefler Belirleyin

Burada sorulması gereken iki önemli soru vardır:

  1. İşinizle ilgili ne yapmayı umuyorsunuz?
  2. İş planınızla ne yapmayı umuyorsunuz?

İş planınıza bu mercekle yaklaşmak, yazma süreci boyunca nihai hedefe odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Bunlar ayrıca başarıyı ölçmek için ölçümler de sağlar.

Araştırma

İş planınızı yazmadan önce, içinde ne olduğunu bildirmek için gereken içeriği ve verileri toplayın. Bu, müşteri araştırmalarından göz önünde bulundurmanız gereken yasalara kadar her şeyi kapsayan pazarınızı ve sektörünüzü araştırmayı içeren kısımdır. Her bölümü tek tek araştırmak yerine önünüzdeki bilgilerle başlamak çok daha kolaydır.

Yardımcı olmak için kılavuzlara, örneklere ve küçük işletme planı şablonlarına bakın. Birçok ülke, girişimcilerin ve mağaza sahiplerinin işlerini planlamalarına, başlatmalarına, yönetmelerine ve büyütmelerine yardımcı olacak bilgi, kaynak ve araçlar sağlamaya adanmış resmi bir yönetime veya hizmete sahiptir.

Aşağıda sizi belirli ülkeler için çevrimiçi iş planı kılavuzlarına ve şablonlarına yönlendirecektir.

  • Amerika Birleşik Devletleri Küçük İşletmeler İdaresi (SBA) – “İş planınızı yazın sayfası”, geleneksel ve yalın başlangıç iş planı biçimlerini, üç indirilebilir örnek iş planını, bir şablonu ve adım adım bir iş planı oluşturma aracını içerir.
  • Avustralya Hükümeti – “İş planı şablonu” sayfasında indirilebilir bir şablon, kılavuz ve iş planı oluşturma uygulaması bulunur.
  • Birleşik Krallık Devlet İşletmesi ve Serbest Meslek – “İş planı yaz” sayfası, indirilebilir bir iş planı şablonuna bağlantılar ve güvenilir İngiltere işletmelerinden kaynaklar içerir.
  • Kanada İş Ağı – “İş planınızı yazma” sayfası, iş planınızı yazmak için ayrıntılı bir kılavuz ve Kanada iş geliştirme kuruluşları ve bankalarından iş planı şablonlarına bağlantılar içerir.

Bu iş kaynağı siteleri ayrıca girişimciler için yerel ve bölgesel düzenlemeler, yapılanma, vergi yükümlülükleri, finansman programları, pazar araştırması verileri ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çok sayıda değerli bilgi sunmaktadır. Bölgenizdeki resmi yerel işletme kaynaklarını bulmak için yukarıdaki siteleri ziyaret edin veya aşağıdaki Google aramalarını yapın:

  • ülkenizin devlet iş hizmetleri
  • eyalet/eyalet devlet iş hizmetleriniz
  • şehir yönetimi iş hizmetleriniz

Bazı Ticaret Odası web siteleri, iş planı kılavuzları ve şablonları da dahil olmak üzere işletme sahipleri için kaynaklar sunar. Yerel bölümünüzü kontrol edin ve olup olmadığını kontrol edin.

İş finansmanı sunan bankalar da genellikle girişimciler için bir kaynak bölümüne sahiptir. Finansman alan iş planlarını görmek için iş finansmanı ve iş planı tavsiyesi sunan bankaları bulmak için bir Google araması yapın. Bankanız herhangi bir tavsiyede bulunmuyorsa bölgenizdeki en büyük bankaları arayın:

  • iş planı kılavuzu banka adı
  • iş planı örnekleri banka adı
  • iş planı şablonu banka adı

Daha fazla örnek iş planı arıyorsanız, Bplans’ta iş türüne göre düzenlenmiş 500’den fazla ücretsiz iş planı örneğinin yanı sıra bir iş planı şablonu vardır. Koleksiyonları perakende ve çevrimiçi mağazalar için 116 iş planı içerir. Shopify ayrıca, küçük işletme sahiplerinin ve hevesli girişimcilerin bir işletmenin işlevsel alanlarını dikkate almamış olabilecekleri şekilde belirlemelerine yardımcı olmayı amaçlayan örnek bir iş planı sunar.

Hedef Kitlenizi Anlayın

İş planları farklı amaçlara hizmet ettiği için, her zaman aynı kitleye sunmuyorsunuz. İş planınızı kimin okuyacağını, onları ne yapmaya ikna etmeye çalıştığınızı ve ne gibi tereddütleri olabileceğini anlamak önemlidir.

Bu şekilde, iş planınızı buna göre uyarlayabilirsiniz. Bu nedenle, hedef kitleniz hangi iş planı biçimini kullanacağınızı da belirler. Bu da bizi bir sonraki noktaya getiriyor…

Hangi İş Planı Biçimini Kullanmalısınız?

Türkiye iki iş planı biçimi sunar:

  1. Geleneksel iş planı formatı, kendileri veya iş finansmanı için ayrıntılı bir plan oluşturmak isteyen girişimciler içindir.
  2. Öte yandan yalın başlangıç iş planı biçimi, yoğunlaştırılmış, tek sayfalı bir iş planı oluşturmak isteyen işletme sahipleri içindir.

İş planı yalnızca siz ve dahili kişiler içinse, yalın bir başlangıç iş planı veya yalnızca ihtiyacınız olan bölümleri içeren geleneksel iş planının özelleştirilmiş bir sürümünü hazırlayın. İş finansmanı veya diğer resmi amaçlar için ihtiyacınız varsa, resmi iş planını seçin ve finansal projeksiyonlara ekstra dikkat ederken gerekli bölümleri iyice tamamlayın.

İşletmeniz Türkiye dışında faaliyet gösteriyorsa, bankanızla tercih edilen formatı netleştirin.

İş Planı Nasıl Oluşturulur: Kendinize Sorulacak Sorular

Bir iş planı yazarken, yalnızca iş fikrinizi değil, kendinizi de analiz etmek için zaman ayırın. Yol boyunca iş fikrinizi analiz etmenize yardımcı olmak için aşağıdaki soruları sorun:

  • Neden işimi başlatmak veya genişletmek istiyorum?
  • Hedeflerim (kişisel ve profesyonel) ve değerlerim iş fikrimle uyumlu mu?
  • Kendim için ne gibi bir gelir elde etmem gerekiyor?
  • İşime hangi eğitimi, deneyimi ve becerileri getiririm?

Adım Adım İş Planı Nasıl Yazılır?

SCORE, Deluxe ve SBA tarafından oluşturulan iş planı şablonuna göre, geleneksel bir iş planı aşağıdaki bölümleri kapsar.

  • Yönetici özeti
  • Şirket açıklaması
  • Ürünler ve hizmetler
  • Pazar analizi
  • Pazarlama ve satış
  • Yönetim ve organizasyon
  • Finansman talebi
  • Finansal tahminler
  • Ek
  • SWOT analizi

Herkes her bölüme eklenmiş önemli ayrıntıların farkında olmadığından, iş planı anahattınızı doldurmak için kopyalayabileceğiniz bilgileri listeledik.

Adım adım bir iş planı oluşturmanın nasıl bir sonucu olduğu aşağıda adım adım ele alınmıştır.

Yönetici Özeti

Yönetici Özeti, iş planınızın ilk parçasıdır, bu nedenle okuyucuları bağlamanız gereken yer burasıdır. Her iş planı bu şekilde başlar – basit bir iş planı şablonu bile Yönetici Özeti ile başlamalıdır. İşletmenizle ilgili potansiyel yatırımcıları ve kredi verenleri heyecanlandıracak ayrıntıları vurgulayarak tüm iş planınızı tek bir sayfada özetleyin.

İşletmenizin neler sunabileceği, hedef pazarınızı, sizi rekabetten neyin ayırdığınızı, biraz kendiniz ve işletmenizin arkasındaki çekirdek insanlar hakkında ve işletmenizin başarısı hakkında gerçekçi projeksiyonlar açıklayın.

Bu iş planınızın ilk bölümü olsa da, iş planınızın geri kalanını tamamladıktan sonra yazın. Çok daha kolaydır, çünkü daha önce yazdığınız bölümlerden çekebilirsiniz ve ilk sayfaya eklemek için iş planınızın en iyi kısımlarını belirlemek daha kolaydır.

Şirket Açıklaması

Şirket Açıklamasında, işletmenizle ilgili 411’i paylaşın. Şu gibi temel ayrıntıları ekleyin:

  • Ad
  • Yer
  • Yasal yapı (tek mal sahibi, ortaklık, şirket vb.)
  • İş ve vergi kimlik numaraları
  • Lisans
  • Izin
  • İş başlangıcı
  • Sahiplik bilgileri
  • Çalışan sayısı

Misyon bildiriminiz, felsefeniz ve değerleriniz, vizyonunuz, kısa ve uzun vadeli hedefleriniz ve kilometre taşlarınızın yanı sıra sektörünüze, pazarınıza, görünümünüze ve rakiplerinize kısa bir genel bakış da Şirket Açıklamasında olmalıdır.

Profesyonel ipucu: Sosyal medyada, iş dizinlerinde veya diğer ağlarda olsun, her işletme profili oluşturduğunuzda kullanacağınız ayrıntılar bunlardır. Karışıklığı azaltmak ve potansiyel müşterilere daha fazla güven aşılamak için bilgilerinizi tutarlı tutun.

Ürün ve Hizmetler

Ürünler ve Hizmetler bölümünde müşterilere ne satmayı planladığınız ayrıntılı olarak yer alanıdır. Bir dropshipping işi için, bu bölümde hangi trend ürünleri satacağınız, ürünlerinizin müşteriler için çözeceği noktaları, ürünlerinizi rakiplerinize göre nasıl fiyatlandıracağınız, beklenen kar marjı ve üretim ve teslimat ayrıntıları açıklanmalıdır.

Düşük ek yük, satıcılarla özel anlaşmalar, bağlantılarınıza, kişiselleştirilmiş müşteri hizmetlerinize veya diğer avantajlarınıza göre yetersiz / yüksek talep gören ürünler elde etme yeteneği gibi belirli ürünler veya ürün gruplandırmaları için benzersiz satış noktalarını eklemeyi unutmayın.

Yüzlerce hatta binlerce ürün satan dropshipping işletmeleri için, ana ürün kategorilerini ve her kategoride sunmayı planladığınız ürün sayısını detaylandırın. Bunu yaparak, çevrimiçi mağazanızı tamamen ete kemiğe büründürmek için bir kategoride daha fazla ürüne ihtiyacınız olup olmadığını belirlemek için iş tekliflerinizi bir bütün olarak görselleştirmek daha kolaydır.

Pazar Analizi

İş planınızın Pazar Analizi bölümü, hedef kitleniz ( ürünlerinizin potansiyel alıcıları) hakkında bilgi edinmek için yaptığınız araştırmaları paylaşmanıza olanak tanır. Bir iş planı talep eden insanlar, sektörünüz, rekabetçi manzara, müşterileriniz olma olasılığı en yüksek olan sağlam bir anlayışa sahip olduğunuzu bilmek isteyecektir. Ürününüzün karlı hale getirebilecek ve/veya güçlü bir yatırım getirisi elde etmek için yeterince büyük bir pazar olduğunu göstermek önemlidir.

İş planınızın Pazar Analizi bileşenini tamamlamak için endüstri, pazar ve yerel ekonomik araştırmalar için aşağıdaki kaynaklara göz atın:

  • Çoğu ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği web sitelerinde, yurtdışına satış yapmak isteyen kişiler için bilgilerin yer alan bir iş bölümü vardır. İş bölümleri arasında temel bir “başlarken” kılavuzu, ekonomik ve veri raporlarına bağlantılar, ticari etkinlikler ve belirli bir bölge için ek yararlı iş bağlantıları bulunur.
  • IBISWorld, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda için ücretsiz ve ücretli endüstri araştırma ve satın alma araştırma raporları sağlayıcısıdır.
  • Statista, sektör raporları, ülke raporları, pazar çalışmaları, görünüm raporları ve tüketici pazarı raporları dahil olmak üzere 18.000’den fazla kaynaktan ücretsiz ve ücretli istatistikler ve çalışmalar sunmaktadır.

Sektörünüzün öngörülen büyümesi ve potansiyel karlılığınız hakkında bilgi edinmek için bu web sitelerini ve diğerlerini kullanın. En büyük sosyal ağdaki hedef pazarınızın boyutunu tahmin etmek için Facebook Audience Insights gibi sosyal medya araçlarını da kullanabilirsiniz

Pazarınızı ve ürünlerinizi araştırmanın bir başka yolu da Google Trendler’dir. Bu ücretsiz araç, insanların işletmenizin sunduğu ürünleri zaman içinde ne sıklıkta aradığını görmenizi sağlayacaktır. İşletmenizin arama trendlerini artırma ve azaltma konusunda nasıl yararlanmayı planladığını açıkladığınızdan emin olun.

Pazarlama ve Satış

Hedef pazarınızı bilmek savaşın yarısıdır. Pazarlama ve Satış bölümünde, hedef pazarınıza ürüne nasıl ulaşmayı ve satmayı planladığınızı paylaşın. Ürününüzü potansiyel müşterilere pazarlamak için kullanmayı planladığınız pazarlama ve reklam stratejilerini özetleyin – arama pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, e-posta pazarlaması ve etkileyici pazarlama yöntemleri.

İşletmenizin ürünlerini nasıl pazarlayabileceğinizden emin değilseniz, biraz ilham almak için rakiplerinizi analiz edin. Rekabetinizin pazarlama taktiklerini keşfetmek, bir müşteri tabanı oluşturmak ve sonuçta işletmenizi bir üst seviyeye taşımak için kendi stratejinizi özelleştirmenize yardımcı olacaktır.

Ürünlerini pazarlamak için oluşturdukları web sitelerini, sosyal hesapları ve içerikleri bulmak için rakibinizin işletme adını Google’da arayın. Rakibinizin yeni müşterileri web sitelerine ve ürün sayfalarına yönlendirmek için her çevrimiçi varlığı kullanma yollarına bakın.

Ardından, pazarlama ve reklam mesajlarınızla benzer bir kitleyi dönüştürmek için bir plan yapınız. Dropshipping işletmeleri için dönüşümler genellikle web sitenizde gerçekleşir, çünkü insanlar ürünlerinizi satın alır ve/veya telefondan sipariş alırsanız.

Yönetim ve Organizasyon

İş planınızın Yönetim ve Organizasyon parçasında, işletmenizin yapısını açıklayın. Yasal yapı ve kuruluş açısından, çoğu işletme tek mal sahipleri (bir mal sahibi), ortaklıklar (iki veya daha fazla mal sahibi), şirketler veya S şirketleri olarak sınıflandırılır.

İşletmenizin önemli üyelerinin her biri için yoğunlaştırılmış bir özgeçmiş hazırlayın. Solopreneur iseniz, geçmiş eğitim ve iş deneyiminizin işletmenizin her yönünü yürütmenize nasıl yardımcı olacağını ekleyin. Bir veya daha fazla ortağınız ve çalışanınız varsa, ilgili eğitim ve deneyimlerini de ekleyin.

Bunu, işinizi yürüten her bireyin güçlü yönlerini değerlendirmenin harika bir yolu olarak düşünün. Kendi kendini değerlendirirken, işletmenizin yönetilmesi daha kolay olacak yönlerini ve serbest çalışanlara, yüklenicilere, çalışanlara ve üçüncü taraf hizmetlere hangilerini devredeceğiniz konusunda belirleyebileceksiniz. Bu aynı zamanda iş büyümesi için güçlü yönlerini kullanmanın en iyi yolunu bulmayı kolaylaştırır.

Finansman Talebi

Büyük ihtimalle, bir başlangıç dropshipping işi için finansman talebiniz yoktur, çünkü dropshipping’e başlangıç düşük ön yatırımdır. Bununla birlikte, bir kredi arıyorsanız, bu, ihtiyacınız olan dolar tutarını, neye yatırım yapmayı planladığınızı ve yatırımınızın geri dönüşünü nasıl gördüğünüz bölüm olacaktır.

Bu bölümü kullanmanın başka bir yolu, işletmenizi başlatırken veya büyürken sahip olduğunuz veya yapmayı planladığınız yatırımı analiz etmektir. Bu, web sitenizi çalıştırmak için kullandığınız bilgisayardan iş hizmetleri için aylık ücrete kadar her şeyi içermelidir.

Finansal Tahminler

Finansal Tahminler’de, işletmenizin ilk veya sonraki beş yılı için öngörülen gelir ve giderlerinizi paylaşın. Buradaki fikir, beklediğiniz gelirin, ister kişisel mali durumunuzdan ister sermaye borç verme hizmetinden olsun, herhangi bir yatırımın geri dönüşüne kolayca yol açacağını göstermektir.

Finansman arıyorsanız, öngörülen gelir tabloları, bilançolar, nakit akışı tabloları ve sermaye harcama bütçeleri ile ayrıntıya girmeniz gerekir. Finansman aramıyorsanız, işletmenizin geleceğini gerçekçi bir şekilde planlayabilmeniz için bu tür finansal projeksiyonlar oluşturmak zarar vermez.

Ek

İş planınızın eki, iş planınızın bölümleri boyunca gereken ek belgeleri içerir. Bunlar şunları içerebilir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

  • Kredi geçmişleri
  • Özgeçmiş
  • Ürün broşürleri
  • Başvuru
  • Lisans
  • Izin
  • Patent
  • Yasal formlar
  • Izin
  • Tedarikçi sözleşmeleri

Finansman için iş planınızı gönderiyorsanız, finansman talebinize hangi belgelerin dahil olmasını istediklerini görmek için kredi verenle iletişime geçin.

SWOT Analizi

Yukarıdaki bölümlere ek olarak, bazı iş planları da bir SWOT Analizi içerir. Bu, işletmenizin güçlü, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditlerinin tek sayfalık bir özetidir. Dahil ettiğiniz güçlü ve zayıf yönler içsel, dahil ettiğiniz fırsatlar ve tehditler ise dışsal olacaktır.

Bu bölümün ifşalarına bağlı olarak, talep edilmediği sürece iş planınızı resmi olarak gönderirken SWOT analizi yapmak isteyebilir veya yapmak istemeyebilirsiniz.

Özet: İş Planı Nasıl Oluşturulur

Gördüğünüz gibi, dropshipping işiniz için bir iş planı oluşturmak, iş fikrinizi doğrulamak, işletmenizin güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmek ve işletmenizin geleceği için bir plan yapmak için harika bir yoldur.

Özetle, iş planınız için adım adım yazmanız gereken bölümler şunlardır:

  1. Yönetici özeti
  2. Şirket açıklaması
  3. Ürünler ve hizmetler
  4. Pazar analizi
  5. Pazarlama ve satış
  6. Yönetim ve organizasyon
  7. Finansman talebi
  8. Finansal tahminler
  9. Ek
  10. SWOT analizi (İsteğe bağlı)

Henüz yapmadıysanız, 2022’de işletmenizi başlatmak veya büyütmek için bir iş planı oluşturmak için zaman ayırın!

Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar