Ana SayfaAffiliate MarketingRENK PSIKOLOJİSİ: RENK ANLAMLARI MARKANIZI NASIL ETKİLER? - 2022

RENK PSIKOLOJİSİ: RENK ANLAMLARI MARKANIZI NASIL ETKİLER? – 2022

Yazar

Tarih

Kategori

Renkler, markanızın nasıl algılandığında önemli bir rol oynar. İster genç bir kitleye ulaşmaya çalışan bir moda markası olun, ister müşteri güvenini güçlendirmeye çalışan bir tıbbi malzeme mağazası olun, ideal müşterinizi daha iyi çekmenize ve bağlantı kurmanıza yardımcı olmak için renk anlamlarını inceleyebilirsiniz. Renk psikolojisi, güçlü, ilişkilendirilebilir bir marka oluşturmaya yardımcı olmak için kullanılabilir.

Bu yazıda, renk psikolojisinin ne olduğunu açıklayacağız ve kullanılan en popüler renkler için renk anlamları hakkında sizi bilgilendireceğiz.

Renk Psikolojisi
Huffington Post

Renk Psikolojisi Nedir?

Renk psikolojisi, insan davranışı ile ilgili olarak renklerin incelenmesidir. Satın aldığımız ürünler gibi rengin günlük kararlarımızı nasıl etkilediğini belirlemeyi amaçlamaktadır.

Bir elbisenin rengi bizi satın almaya zorlar mı? Bir paketin renkleri bir markayı diğerine tercih etmemize neden olur mu? Bir simgenin rengi, üzerine tıklama olasılığımızı daha mı önemli hale getiriyor? Kısa cevap evet.

Ama neden kısmı biraz daha karmaşık. Renk anlamları, neden belirli renkleri diğerlerine tercih ettiğimiz üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Aynı renk, yetiştirilmemize, cinsiyetimize, konumumuza, değerlerimize ve çeşitli diğer faktörlere bağlı farklı anlamlara da sahip olabilir.

Pazarlamada Renk Psikolojisi Neden Önemlidir?

Renk hisleri uyandırır. Duyguları kışkırtır. Ve işletmeniz için renk seçme konusunda da durum farklı değildir.

Pazarlama çabalarınız için doğru renkleri seçmek, markanızın kalabalıktan sıyrılmasını sağlamak veya bunun tam tersi olması açısından arada farklar olabilir. Pazarlama çabalarınız için renkleri stratejik olarak kullanarak, hedef kitlenizin ne görmesini istediğinizi görmesini sağlayabilir ve sizi algılanmasını hedeflediğiniz şekilde algılamalarına yardımcı olabilirsiniz.

Bu nedenle renk psikolojisini anlamak pazarlama çabalarınız için çok yararlı olabilir. Çünkü renkler markanızı istediğiniz gibi tasvir etmenize yardımcı olabilir.

Doğru renkleri seçmek marka algınızı geliştirebilirken, kötü renk seçimi marka imajınıza zarar verebilir. Örneğin, içeriğiniz veya logonuz için yanlış renkler seçerseniz, daha az okunabilir ve hedef kitlenizin anlaması zor olabilir. Ya da hep birlikte görmezden gelinme riskini göze alabilirsiniz.

Renk, pazarlamacılar tarafından insanların bir markaya karşı nasıl düşündüklerini ve davrandıklarını ve herhangi bir bilgiyi nasıl yorumladıklarını etkilemek için kullanılabilir. Renk seçimi, insanların neyin önemli olduğuna karar vermelerine yardımcı olabilir. İşte bu yüzden içerik pazarlamacıların farklı renklerin ne anlama geldiğini anlamaları gerekiyor.

Renk Anlamları Listesi

1. Kırmızı Renk Psikolojisi

Kırmızı gibi canlı bir renk pazarlama stratejisinde dikkat çekebilir. Kırmızı rengin anlamı heyecan, tutku, tehlike, enerji ve eylem ile ilişkilidir. Bazı markaların rafta öne çıkmanın bir yolu olarak ‘şimdi sipariş ver’ düğmeleri veya ambalajları için kırmızı kullandığını fark etmişsinizdir.

Renk psikolojisinde kırmızı en yoğun renktir. Ve böylece, en güçlü duyguları kışkırtabilir. Kırmızı aynı zamanda tehlikeyi tetikleyebilir, bundan dolayı rengi idareli kullanmak doğru olacaktır. Web sitenize kırmızı rengi eklerseniz, mağaza tasarımınızla iyi tezat oluşturuyorsa eylem çağrısı veya satış simgeleri için kullanabilirsiniz.

Kırmızı, Coca Cola ve YouTube gibi markalar için kullanılan ikonik renktir. Kırmızı renk iştah açma eğilimindedir, bu nedenle Coca Cola gibi markalar markalarında sıklıkla kullanırlar. Ayrıca markalarında mutluluk gibi kelimeler kullanırlar, bu yüzden heyecan oluşturmak için kırmızı rengi seçmişlerdir.

YouTube büyük olasılıkla çevrimiçi video izlemenin heyecanı nedeniyle kırmızı rengi kullanıyor. Logolarının kırmızı kısmının, birini harekete geçmeye zorlamaya yardımcı olabilecek oynatma düğmesi olduğuna dikkat edin. Bu durum videolarda oynat tuşuna basmaya teşvik eder.

Coca Cola - renk psikolojisi

2. Turuncu Renk Psikolojisi

Renk psikolojisinde turuncu; yaratıcılığı, macerayı, coşkuyu, başarıyı ve dengeyi temsil eder. Turuncu renk, üzerindeki herhangi bir resme, web sitesine veya pazarlama malzemesine biraz eğlence katar.

Turuncu rengi dikkat çekmesine rağmen, kırmızı renk kadar emredici değildir. Birçok pazarlamacı, bir web sitesinde müşterinin dikkatini çekmek istediği eylemlere veya alanlara çağrı yapmak için kırmızı rengi kullanmaya devam ediyor.

Turuncunun rengin anlamı Nickelodeon ve The Home Depot gibi logolarda parlıyor. Nickelodeon bir çocuk kanalıdır ve bu nedenle logo, bir çocuk gösterisinin eğlenceli turuncu renkleri aracılığıyla ihtiyaç duyacağı yaratıcılığı ve coşkuyu doğru bir şekilde temsil eder. Home Depot, eviniz için kullanabileceğiniz ürünler satmaktadır.

Birçoğu Do it Yourselfers (DIY), evlerini yenilemek veya ayarlamalar yapmak için ürün satın almak için Home Depot’a gider. Buradaki turuncu logo aynı zamanda yaratıcılığı da temsil etmektedir.

Home Depot - renk anlamları

3. Sarı Renk Psikolojisi

Renk psikolojisinde, sarının renk anlamı güneş ışığı etrafında döner. Mutluluk, pozitiflik, iyimserlik ve yaz duygularını çağrıştırır, aynı zamanda aldatma ve uyarı duygularını da çağrıştırır. Bazı markalar, web sitesi tasarımları için arka plan veya sınır olarak neşeli sarı bir renk kullanmayı tercih eder.

Web sitenizin tasarımının geri kalanıyla eşleşiyorsa, web sitenizin üst kısmındaki ‘ücretsiz kargo’ çubuğunuz için sarı kullanmayı da seçebilirsiniz. Küçük bir sarı dokunuş, web sitesi ziyaretçilerinizin mağazanızı olumlu bir şeyle ilişkilendirmesine yardımcı olabilir.

Sarı renk Ferrari ve Ikea gibi markalar tarafından kullanılır. Birçok insan Ferrari sürmeyi hayal eder. Lüks marka için bu mutluluk hissi, yaz ve kaygısız bir yaşam tarzı ile ilişkilidir. Ikea markası, markalarında da sarı kullanır.

Mobilya satın almanın mutlulukla ne ilgisi var? O ürünleri kimin aldığına bakalım. İlk evlerini yeni satın alan veya ilk kez taşınan birçok kişi, evlerini döşemek için ürün satın almak için Ikea’ya gider. Bu kilometre taşı genellikle yeni değişiklik için mutluluk ve iyimserlikle doludur ve sarıyı markayla ilişkilendirmek için harika bir renk haline getirir.

Ikea - renk psikolojisi

4. Pembe Renk Psikolojisi

Pembe, öncelikle kadın izleyicilere hizmet veren markalar için popüler bir renktir. Renk psikolojisinde pembenin renk anlamı kadınlık, oyunculuk ve koşulsuz sevgi etrafında döner. Bazı markalar özellikle kız oyuncakları için ürün ambalajı için pembe rengini kullanmayı tercih etmişlerdir. Diğer markalar logolarındaki pembe rengi, web sitesi tasarımını veya önemli mesajları vurgulamak için vurgular.

Pembenin renk anlamı kadınlık içerdiğinden, Victoria’s Secret ve Barbie gibi markaların rengi bu kadar yoğun kullanması şaşırtıcı değil. Victoria’s Secret markalarından birine Pink adını bile verdi. Web sitelerinde, önemli pazarlama ayrıntılarını vurgulamak için pembe ve siyahın bir kombinasyonunu kullanırlar.

Logoları ve belirli pazarlama mesajları da pembe rengini kullanır. Barbie’nin web sitesinde, CTA’lar parlak pembe renktedir. Üst gezinti ve açılır menüleri de pembe rengi kurnazca kullanır. Ve tabii ki, ürün ambalajları ve logoları markalaşmalarındaki kadınsı pembe rengi güçlendiriyor.

pembe renk psikolojisi

5. Yeşil Renk Psikolojisi

Renk psikolojisinde yeşil doğaya ve paraya oldukça bağlıdır. Büyüme, doğurganlık, sağlık ve cömertlik renk için olumlu renk anlamlarından bazılarıdır. Yeşilin olumsuz renk anlamı da kıskançlık gibi bazı olumsuz çağrışımlar taşır.

Sağlık veya fitness nişi içindeyseniz, çevrimiçi mağazanıza daha fazla yeşil eklemeyi seçebilirsiniz. Örneğin, ana sayfa banner resminiz veya logonuz yeşil bir arka plan içerebilir.

Yeşil kullanımı John Deere ve Roots gibi markalar tarafından popüler hale getirilir. John Deere’nin tüm markası doğa etrafında dönüyor. Ürün yelpazesi peyzaj, tarım, çim bakım ekipmanları ve daha fazlası etrafında merkezler. Yeşil renk, markalaşmalarına o kadar işlemiş ki, ekipmanları bile logolarıyla aynı yeşil tonudur. Böylece, birisi o ürünü gördüğünde, John Deere olduğunu hemen anlar. Roots bir moda perakendecisidir.

Ancak, banner görüntülerine ve pazarlama materyallerine göz atarken, modellerini genellikle doğal dış mekan ayarlarında bulabilirsiniz. Yeşil logo, doğa görüntüleriyle iyi uyum sağlar ve dış mekan meraklılarını hedef pazar olarak çekmelerine yardımcı olur. Garanti Bankası da yeşil rengini kullanmaktadır.

Bu nedenle, ürünleriniz mutlaka bir nişe bağlı olmasa bile, belirli bir demografiyi çekmenize yardımcı olmak için renkleri kullanabilirsiniz.

6. Mavi Renk Psikolojisi

Renk psikolojisinde mavinin rengi denize ve gökyüzüne yakından bağlıdır. İstikrar, uyum, huzur, sakinlik ve güven, mavi rengi markanıza entegre ettiğinizde müşterinizin markanız hakkında hissedebileceği duygulardan sadece birkaçıdır.

Tersine, mavi depresyon gibi bazı olumsuz renk anlamları da taşıyabilir ve soğukluk hissine neden olabilir. Mavi, web sitenizin logosunda veya web sitenizin üst gezintisinde kullanılabilir. Bazı perakendeciler, rengin bilindiği güven yönünü güçlendirmek için garantilerini, güven sertifikalarını veya ücretsiz gönderim simgelerini mavi renkte ekler.

Facebook, Twitter ve Skype gibi teknoloji markaları pazarlamalarında genellikle mavi kullanır. Ancak Walmart ve Oral B gibi perakendeciler de bu rengi kullanıyor. Walmart logosundaki mavi, markanın güvenilir, güvenilir ve rahatlatıcı olarak konumlandırılmasına yardımcı olabilir.

Sonuçta, Walmart market alışverişi yapabileceğiniz ve tek bir uygun yerde alışveriş yapabileceğiniz bir yerdir. Oral B, diş fırçası satan bir diş sağlığı markasıdır. Oral B gibi sağlık hizmetleri nişleri, insanların markayı kaliteli, güvenilir ve güvenli bir ürünle ilişkilendirmelerine yardımcı olmak için genellikle markalarında mavi kullanır.

7. Mor Renk Psikolojisi

Renk psikolojisinde mor kraliyet rengidir. Morun renk anlamı güç, asalet, lüks, bilgelik ve maneviyatla bağlantılıdır. Ancak rengi çok fazla kullanmaktan kaçının, çünkü hayal kırıklığı duygularına neden olabilir.

Bazıları aşırı kullanımını kibirli olarak algılanır. Ücretsiz kargo çubuğunuzda, logonuzda ve grafiklerinizde aksan rengi olarak web sitenizin tasarımına mor ipuçları ekleyebilirsiniz.

Mor, Getir ve Yahoo tarafından kullanılan bir renk markasıdır. Her iki web sitesine de göz atarken, mor rengin bir vurgu rengi olduğunu fark edeceksiniz.

Getir’de yazı sarı etrafı mordur ve üst gezinti mordur, Yahoo’da logo, üst gezinti kelimelerini ve Yahoo simgelerinde mor rengi kullanır.

8. Beyaz Renk Psikolojisi

Renk psikolojisinde beyaz masumiyeti, iyiliği, temizliği ve alçakgönüllülüğü sergiler. Türkiye kültüründeki anlamın bu olduğunu unutmayın. Dünyanın bazı bölgelerinde beyaz tam tersi bir anlama sahiptir.

Hizmet ettiğiniz hedef kitleye göre bunu aklınızda tutmak isteyebilirsiniz. Beyaz için renk anlamı, steriliteyi ve soğuğu simgelediği olumsuz bir tarafa da sahiptir. Bir e-ticaret web sitesinde, beyaz en çok kullanılan renk olma eğilimindedir. Büyük olasılıkla ürün fotoğrafınız için arka plan rengi olarak kullanacaksınız.

Sayfalarınız büyük olasılıkla siyah yazı tipine sahip beyaz bir arka plana sahip olacaktır. Bunun nedeni, beyaz bir arka plandaki siyah yazı tipinin okunabilirlik için en iyi renk kombinasyonu olmasıdır.

Beyaz, ASOS ve Adidas’ın pazarlamalarında kullandığı renktir. ASOS’ta üstbilgi, logo ve arka plandaki sözcükler beyazdır. Arka plan gri veya siyah olduğunda, yazı tipi beyazdır ve arka plan beyaz olduğunda yazı tipi siyahtır.

Adidas’ın çevrimiçi mağazasında, üst gezinti siyahtır. Beyaz logo kullanımı kontrast oluşturmaya yardımcı olur. Arka planları beyaz olduğundan, karışıma başka bir ton eklemek için ürün fotoğrafları için arka plan olarak gri kullanmayı seçtiler. Merkezi renk olarak beyaz olan birçok marka, siyah veya gri ile eşleştirme eğilimindedir.

beyaz renk psikolojisi

9. Siyah Renk Psikolojisi

Siyah perakende de popüler bir renktir. Renk psikolojisinde, siyahın renk anlamı gizem, güç, zarafet ve sofistikenin sembolüdür. Buna karşılık, renk anlamı üzüntü ve öfke gibi duyguları da çağrıştırabilir.

Birçok moda perakendecisi logolarında siyah kullanmıştır Siyah, okunması kolay bir renk olduğu için metin için de popüler bir renktir. Bazı markalar, web sitelerinde belirli bir ton veya tutarlılık oluşturmak için yaşam tarzı afiş görüntüleri veya simgeleri için siyah beyaz fotoğraflar kullanmayı tercih eder.

Siyah, Chanel ve Nike gibi markalarının kullandığı renktir. Chanel, logoları için siyah kullanır ve tutarlı bir görünüm sağlamak için web sitelerinde birkaç siyah beyaz görüntüye sahiptir. Web sitelerine göz atmaya başladığınızda, kalın siyah bir üst gezinti arka planı görünür.

Resimler ve metinleri için grafiklerinde siyah bir yazı tipi kullanırlar. Dikkat çekici bir şekilde, eylemlere çağrıları da siyahtır. Özellikle moda nişindeki birçok perakendeci, beyaz bir arka plana karşı iyi kontrast oluşturan eylemlere siyah çağrı kullanır.

Nike ayrıca web siteleri için siyah, beyaz ve gri renk düzeni kullanır. Logoları ve yazı tipleri web siteleri boyunca siyahtır. Böylece, web sitesinin okunmasını kolaylaştırır. Chanel gibi, eylemlere yaptıkları çağrı da siyahtır ve öğeye ‘çantanıza’ (sepet) eklemek için görsel vurgu çeker.

Chanel - colo psikolojisi

10. Gri Renk Psikolojisi

Renk psikolojisinde gri nötrlüğü ve dengeyi temsil eder. Renk anlamı muhtemelen beyaz ve siyah arasındaki gölge olmaktan gelir. Bununla birlikte, gri, özellikle depresyon ve kayıp söz konusu olduğunda, bazı olumsuz çağrışımlar taşır. Renk yokluğu onu donuk yapar.

Gri, yazı tipi rengi, başlıklar, grafikler ve hatta kitlelere hitap edecek ürünler için kullanılabilir.

Apple, markalarında gri rengi kullanan bir marka örneğidir. Sonuçta, dizüstü bilgisayarlarının çoğu gri veya gümüş tonundadır, çünkü nötr rengi kimseyi ertelemez.

Web sitelerinde, beyaz bir logoya karşı kontrast oluşturmak için başlıkları için gri rengi kullanırlar. Bununla birlikte, markalaşmaları boyunca, kullanılan beyaz, siyah ve gri arasında temiz ve nötr bir görünüm sağlamaya yardımcı olabilecek bir denge göreceksiniz.

gri renk psikolojisi

11. Kahverengi Renk Psikolojisi

Kahverengi toprak rengidir. Ne de olsa o toprak, ahşap ve taş rengidir. Bu nedenle, doğal olarak, renk psikolojisi kahverengi için renk anlamının konfor, güvenlik ve yeryüzü doğası ile ilgili olduğunu vurgulamaktadır.

Pazarlamada, kahverenginin genellikle doğal ürünler ve yiyecekler için kullanıldığını göreceksiniz. Kahverengi, beyaz bir arka plan üzerindeki kontrastı nedeniyle logolarda, banner görüntülerde ve hatta bazen metinlerde ortaya çıkan bir renktir.

UPS, markalaşmalarında renk anlamlarından yararlanan bir marka örneğidir. Web sitelerinde, logolarındaki kahverengi navigasyon ve açılır menülerde vurgulanır.

Tamamlayıcı renklerin, hepsi doğal öğelere sahip olan sarı ve yeşil içerdiğini de fark edebilirsiniz. Örneğin, sarı güneşi, yeşil ise doğayı temsil edebilir. Tamamen, UPS markasını güvenli, güvenilir ve bir teslimat hizmetinden tam olarak istediğiniz gibi bir dünya şirketi olarak konumlandırmaya yardımcı olur.

kahverengi renk psikolojisi

Renk Psikolojisi Etrafındaki Yanlış Algılar

Renk psikolojisi uzun yıllardır incelenmiş ve analiz edilmiş olsa da, bu rengin insan psikolojisi üzerindeki tam etkisi hakkında hala çok fazla tartışma vardır.

Ama soru şu: Renk psikolojisi ve anlamı hakkında neden bu kadar çok yanlış algı var?

Bunun nedenlerinden biri, renk psikolojisi söz konusu olduğunda birçok değişkenin olmasıdır. Farklı insanların renkleri farklı algılama ihtimali vardır. Belirli bir rengi nasıl algıladığınızın kişisel tercihinizle, geçmişteki deneyimlerinizle, kültürel farklılıklarla, cinsiyet farklılıklarıyla vb. göre değişebilir.

Son

Artık renk psikolojisinin ne olduğunu ve her renk için en yaygın renk anlamlarının ne olduğunu öğrendiğinize göre, bunları işletmenize uygulamanın zamanı geldi.

Birçok niş, sağlık hizmetleri için mavi gibi ortak renklere sahip olsa da, siz her zaman kurallara uymak zorunda değilsiniz. Markanızın ne hakkında olmasını istediğinizi veya müşterilerinizin çevrimiçi mağazanıza göz atarken ne hissetmesini istediğinizi temsil eden renkler seçmeyi düşünün.

Bizimle paylaşmayı da unutmayın 🙂

Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar