Ana SayfaBlog2022'DE FİNANSAL ÖZGÜRLÜĞE ULAŞMAK İÇİN 7 İPUCU

2022’DE FİNANSAL ÖZGÜRLÜĞE ULAŞMAK İÇİN 7 İPUCU

Yazar

Tarih

Kategori

Bu yazımızda sizlere; Finansal Özgürlük Nedir?, Hayatın Akışını Değiştiren 10 Finansal Özgürlük İpucu, ve finans düzeni elde etmeniz için ihtiyacınız olan şeyleri aktaracağız.

Finansal özgürlük. Kulağa zor bir teori gibi gelebilir. Ama gerçek şu ki, herkesin başarması mümkündür. Bugün ne tür mali sıkıntılarınız olursa olsun, finansal özgürlüğünüze kavuşmanın her zaman bir yolu vardır. Belki de bir bütçe uygulaması denemek ilk adımınızdır.

Bu makalede, finansal özgürlüğün önemine dalacağız ve işe yarayan bazı finansal özgürlük ipuçlarını paylaşacağız.

Başkasının yapmasını beklemeyin. Kontrolü ele alıp özgürlüğünüz için çabalayın.

Finansal Özgürlük Nedir?

Finansal özgürlük, maliyenizin sahipliğini almakla ilgilidir. İstediğiniz hayatı yaşamanıza izin veren güvenilir bir nakit akışınız var. Faturalarınızı veya ani harcamalarınızı nasıl ödeyeceğiniz konusunda endişelenmiyorsunuz. Ve bir yığın borç yükü altında değilsiniz.

Bu, borcunuzu ödemek için daha fazla paraya ihtiyacınız olduğunu kabul etmek ve belki de ek bir koşuşturmayla gelirinizi artırmakla ve tasarruf ederek uzun vadeli mali durumunuzu planlamakla da ilgilidir.

Hayatın Akışını Değiştiren 10 Finansal Özgürlük İpucu

1. Nerede Olduğunuzu Anlayın

Başlangıç ​​noktanızı bilmeden finansal özgürlüğü elde edemezsiniz. Ne kadar borcunuz olduğuna, ne kadar birikiminizin olduğuna ve ne kadar paraya ihtiyacınız olduğuna bakmak iç karartıcı bir gerçek olabilir. Fakat bu, doğru yönde atılmış değerli bir adımdır.

Tüm borçlarınızın bir listesini derleyin: ipotek, öğrenci kredileri, araba kredisi, kredi kartları ve birikmiş olabileceğiniz diğer borçlar. Yıllar içinde arkadaşlarınızdan veya aile üyelerinden ödünç almış olabileceğiniz parayı eklemeyi unutmayın.

Ne kadar borcun var?

Bu büyük bir sayıysa, korkmayın, bu makalenin ilerleyen bölümlerinde bunu ödemenin bazı yollarını paylaşacağım.

Küçük bir sayıysa, tebrikler! Finansal özgürlük ipuçlarınızı aşağıdaki yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyin.

Ardından, biriktirdiğiniz tüm paraya bir göz atın.

Tüm tasarruflarınızın bir listesini derleyin: tasarruf hesapları, hisse senetleri, şirket hisse senedi eşleştirme programları, şirket emeklilik eşleştirme programları ve emeklilik planları.

Ardından, aldığınız maaş, ek ödeme vb. gibi yinelenen aylık ödemeleri ekleyeceğiz.

Sonraki birkaç finansal özgürlük ipucunu incelerken bu sayıları aklınızda bulundurun.

2. Paraya Olumlu Bakın

Borç kesinlikle biraz cesaret kırıcı olabilir.

Fakat şu anda çok fazla yük taşıyor gibi görünse de paranın iyi bir şey olduğunu unutmayın.

Finansal özgürlüğe ulaşmayı hak ediyorsunuz.

Jen Sincero‘nun You Are a Badass at Making Money adlı kitabına göre , çok para kazanmayan insanlar konu para kazanmaya geldiğinde genellikle utanç duyarlar. Pek çok insanın para kazanma konusunda karşılaştığı en büyük engel, paraya sahip olmayı kötü hissetmeleridir.

Sincero para hakkında şunları söyledi: “ Her gün hayatımızı iyileştirmek için kullanıyoruz, fakat her zaman onun olumsuz yönlerine odaklanıyor gibiyiz. ”

Para sadece yiyecek veya su gibi bir ihtiyaçtır. İhtiyacınız olan şeyleri satın almanıza ve istediğiniz hayatı yaşamanıza yardımcı olur.

Finansal özgürlüğü deneyimlemek için, hayallerinizi gerçekleştirmenize, enerjinizi beslemenize ve keyfini çıkarabileceğiniz stressiz bir hayat yaşamanıza yardımcı olacak bir araç olarak paraya bakmanız gerekecek.

Çünkü parayı olumsuz olarak görürseniz, onu kazanma ve elde tutma şansınızı bilinçaltında sabote edersiniz.

3. Hedeflerinizi Yazın

Neden paraya ihtiyacın var?

Borçtan sonsuza kadar kurtulmak ister misiniz? 9’dan 5’e eziyetten kaçmak için çaresiz misiniz? Hep seyahat etmek istediğin bir yer var mı? Düğün, çocuk ya da emeklilik için para biriktirmeniz mi gerekiyor?

Bir ay içinde istediğiniz her şeyi başaramayabilirsiniz. Fakat bu hedeflerinize ulaşmak için bir yıl uzun bir süre. Hedefinizin, vurmak istediğiniz belirli bir sayıya bağlı olduğundan emin olun. İster inanın ister inanmayın, farkına bile varmadan bu hedefler için çalışmaya başlayacaksınız.

Tam olarak ne elde etmek istediğinizi bilmek, finansal özgürlüğe ulaşmayı milyonlarca kat daha kolay hale getirir.

4. Harcamalarınızı Takip Edin

Finansal özgürlüğe doğru atılan önemli bir adım, harcamalarınızı takip etmektir.

Ne kadar para harcadığınızı, hangi kategorilerde fazla harcadığınızı, tüm hesaplarınızda ne kadar para olduğunu ve ne kadar borcunuz olduğunu size bildirecek bir araç kullanabilirsiniz. Daha önceki yazılarımızda Kakeibo’dan bahsetmiştik. Kakeibo ile 5 adımda tutumlu olmanın ne olduğunu okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

5. Daha Az Harcayın

1958’de Warren Buffett 31.500 dolara beş yatak odalı bir ev satın aldı ve o zamandan beri evden taşınmadı.

Net değeri? Şaşırtıcı bir şekilde 90,3 milyar dolar. Daha büyük ve daha pahalı bir ev alabilir. Fakat tutumluluğu, dünyanın en zengin insanlarından biri olmasının nedeni olabilir.

Kanye West ise parasını göstermekten korkmuyor. 20 milyon dolarlık bir malikanede yaşıyor . Ve bir noktada, 53 milyon dolarlık borcuyla, Twitter’da Mark Zuckerberg’den 1 milyar dolar istemeye karar verdi.

İki süper başarılı bey arasındaki fark? Buffet ihtiyaç duyduğundan fazlasını harcamadı ve West de sahip olmadığı parayı harcıyor.

Bu gösteriyor ki, birçok zengin insan diğer zengin insanlara benzemiyor. Zuckerberg, kelimenin tam anlamıyla her gün aynı sıkıcı tişört ve kot pantolonu giyiyor.

Daha az şey satın almak aslında daha zengin olmanıza yardımcı olabilir.

Daha az harcayarak, iki şey lehinize çalışır. Birincisi, finansal özgürlüğünüz için kenara ayıracak daha çok paranız olacak. İkincisi, hayatta kalmak için aslında çok daha az şeye ihtiyacınız olduğunu öğreneceksiniz, bu da daha fazla para ayırmanıza yardımcı oluyor.

Ve bu bir sonraki noktamıza giriyor…

6. Eşya Değil Deneyim Satın Alın

Hayat kısa. 65 yaşına kadar tüm paranı biriktirmekle ilgili değil. Hayattayken hayatın tadını çıkarmana izin var.

Sonuçta, daha tatmin edici bir hayat yaşamanıza yardımcı olacak şeyler, sahip olduğunuz ürünler değil, sahip olduğunuz deneyimler olacaktır.

Ve satın aldığınız şeyler sizi uzun vadede daha mutlu ediyor mu? Bir sürü şey satın almaktan aldığınız borç hayatınızı kolaylaştırıyor mu?

Şimdi anahtarı çevirelim.

En mutlu anınız nedir?

Ne yapıyordunuz?

Kiminleydiniz?

Bunun gibi daha fazla hatıra yaratalım.

Belki birlikte çalışmayı sevdiğiniz bir arkadaşınız vardır. Onu ücretsiz olarak evde bir YouTube oynatma listesine egzersiz yapmaya davet edin.

Randevu gecesi. Unutulmaz kılmak istiyorsun. Daha önce hiç yapmadığınız harika bir aktiviteyi Groupon’da çok daha ucuza bulun .

Her zaman Roma’ya seyahat etmeyi hayal ettiniz. Hayalinizdeki tatili yaşamak için bir yıldır para biriktiriyorsunuz. O tatile suçluluk duymadan gidin. Bunun için borca ​​girmedin, kazandın. Ya da yurtdışında çalışırken dijital bir göçebe olup dünyayı dolaşabilirsiniz.

Hayat anlardan oluşur. En iyileri arkadaşlarınızla ve ailenizle geçirilen kaliteli zamandan gelir. Bazı ürünler sizi ailenize daha da yakınlaştırmaya yardımcı olsa da (haftalık aile video oyunu gecesi gibi), çoğu fazla değer katmaz.

Paran varmış gibi davranmak zorunda olmadığın parayı harcama.

7. Ek Gelir Kaynakları Yaratın

Tamam, bu noktada, muhtemelen, “Borcum maaşımdan çok daha fazla, yeterince kazanamazsam nasıl ödeyebilirim?” diye düşünüyorsunuz.

Finansal özgürlük konusunda ciddiyseniz, biraz kan, ter ve gözyaşı feda etmeniz gerekir.

9’dan 5’e kadar çalışıyor olabilirsiniz. Durum buysa, hızlandırmanız ve mevcut işinizin dışında para aramanız gerekir.

Bazı uzmanlar yedi gelir akışına sahip olmanızı önerir. 9’dan 5’e kadar bir işiniz varsa, tebrikler, bir işiniz var, sadece altı tane daha kaldı!

Şimdi, gelir kaynaklarınıza iki şekilde bakabilirsiniz: aktif gelir (para için ticaret zamanı) veya pasif gelir (uyurken bile gelmeye devam edebilen para).

Zamanınızı parayla takas ediyorsanız, günün saatleriyle sınırlısınız. Aktif bir gelir elde etmek için yapabileceğiniz birkaç yan iş:

Gelir elde etmeye ayıracak çok fazla zamanınız yoksa, aşağıdaki gibi pasif gelirlerle gelir akışlarınızı artırmaya odaklanabilirsiniz:

  • Shopify’da kendi özel işinizi kurun.
  • Karlı içerik satın.
  • Gayrimenkul satın alın ve kiralayın.
  • Hisse senetlerine yatırım yapın.

Neyse ki, yedi gelir kaynağınızın tümü aynı kaynaktan gelebilir. Örneğin, bir e-ticaret uzmanıysanız, gelir akışınız yedi farklı mağaza oluşturmaktan gelebilir.

Şunu unutmayın: 7’sine birden başlamanıza gerek yok, zamanla geliştirebilirsiniz.

Bu makaledeki tavsiye ve tavsiyelere uyduğunuzu, borçtan kurtulduğunuzu ve birikimlerinizi büyüttüğünüzü varsayalım. Bu, şu anda size yardımcı olmak için yeterli olabilir. Ama ya beklenmedik bir şey olursa? Bunun için hazırlanacak mısın?

Yağmurlu günler, emeklilik ve (burada hastalıklı olduğum için üzgünüm) ölmeniz durumunda ailenizin cenazeniz, borçlarınız ve vergileriniz için ödeme yapmakta boğulmamasını sağlamak için bir kenara para ayırmanız önemlidir. Tamam, şimdi o mutlu yere geri dönelim.

9’dan 5’e kadar bir işiniz varsa, şirketinizle bir emeklilik planı ekleme hakkında konuşun veya bu plan için zaten kesinti yapıp yapmadığınızı kontrol edin. Kesinti, hesabınıza ulaşmadan önce alınır, böylece asla para kaybediyormuş gibi hissetmezsiniz düzenli kontrol etmek ve tasarruflarınızın arttığını görmek oldukça güzel.

Ardından, bir acil durum fonu için yeterli para biriktirmek istiyorsunuz. Bazı uzmanlar 10.000 TL’nin iyi olduğunu söylerken, diğerleri maaşınızın altı aylık olduğunu söylüyor. Ve dürüst olmak gerekirse, çok para kazanmıyorsanız bu rakamlar oldukça yüksek görünebilir.

Bunun yerine, karşılayabileceğiniz bir hedefle başlayın – ilk ayınız için 100 TL gibi. Daha aktif veya pasif gelir elde etmeye başladığınızda, hedefinizi ayda 500TL’ye, iki haftada bir 500 TL’ye yükseltmeye başlayın.

Krediye fazla harcama yaptıysanız ve yüksek bir kredi kartı faturası çıkarsa, acil durum fonunuzu kullanmayın, daha hızlı ödeyebilmek için daha aktif gelir fırsatları elde etmeye odaklanın.

Acil durum fonu yalnızca evinize ağaç çarpması, cebinizden ödemeniz gereken bir araba kazası veya hastane ziyareti gibi planlanmamış acil durumlar içindir.

Yağmurlu günler ve emeklilik için bir kenara para ayırarak, şu an bulunduğunuz yere geri dönme olasılığınız azalır.

Çözüm

Finansal özgürlük, mali durumunuzu ve daha da önemlisi hayatınızı sahiplenmenize yardımcı olabilir. Bu, imkanlarınız dahilinde yaşamak, biraz tutumlu olmak ve paranın yiyecek, barınak ve hatta tatiller gibi gerçekten ihtiyacınız olan şeylere harcandığından emin olmakla ilgilidir (rahatlama da önemlidir, bilirsiniz).

Bu makaledeki finansal özgürlük ipuçlarını takip ederek, hak ettiğiniz finansal özgürlüğe ulaşmaya biraz daha yaklaşacaksınız. O halde şu mali duruma bir bakın, ek gelir kaynakları oluşturun, bu borcu ödeyin ve daha farkına bile varmadan özgür olacaksınız.

Yazımızda 2022’DE FİNANSAL ÖZGÜRLÜĞE ULAŞMAK İÇİN 7 İPUCU‘nu sizlere aktardık.

Daha fazla internetten para kazanma odaklı fikirleri edinmek için blogumuzu takip etmeyi, içeriklerimize yorum yaparak aklınıza takılan noktaları sormayı unutmayın.

etindensutunden.net yazılarımızı takip ederek internetten para kazanmak ile alakalı bilgiler edinebilirsiniz.

Finansal özgürlüğe ulaşmaya ne kadar yakınsınız? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Güncel Makaleler

Güncel Yorumlar